Tampere Smart City Week - älykaupunkiviikko

Lokakuussa 2018 Tampere muuttuu älykkäiden tapahtumien toimintakentäksi. Ensimmäinen Tampere Smart City Week on Tampereen kaupungin koordinoima viiden päivän mittainen sarja erilaisia älykkään kaupungin palveluihin ja digitalisaatioon liittyviä tapahtumia. Tänä vuonna ohjelmassa on 16 tapahtumaa.

Päivien aikana digitalisaatiosta ja älykkään kaupungin eri aihealueista kiinnostuneet voivat osallistua monipuoliseen tapahtumatarjontaan eri puolilla Tamperetta. Tapahtumat ovat kohdeyleisöstä riippuen joko suomen- tai englanninkielisiä.

Tampere Smart City Weekin tavoitteena on toimia yhteistyön, tiedonjakamisen ja verkostoitumisen alustana. Tapahtumat saattavat yhteen oppilaitokset, sijoittajat, yritykset, kansainväliset vieraat, kuntalaiset ja Tampereen kaupungin eri osastot. Viikko sisältää tapahtumia niin lapsille ja nuorille, roboteista kiinnostuneille kuin kansainvälisille sijoittajille.

Tapahtumaviikko alkoi rakentua yli 20 vuotta Tampereella järjestetyn kansainvälisen teknologiatapahtuman, Mindtrekin, ympärille. Ensin mukaan tulivat uusi startup-tapahtuma Stream, Aamulehti tuo robotit Ratinaan -tapahtuma, sekä Tampereen kaupungin, Business Tampereen ja Tampereen kauppakamarin yhteistyössä järjestämä Investor & Business Forum Tampere. Vuoden mittaan mukaan on tullut erilaisia yrityksiä ja yhteisöjä omilla tapahtumillaan.

Tapahtumaviikkoa koordinoi Tampereen kaupungin Smart Tampere -ohjelma. Tapahtumien järjestelyissä ovat mukana kaupungin lisäksi Aamulehti, Arkkitehtuurikoulu Tiili, Asianajotoimisto Merkurius, Business Tampere, Esri Finland, Happia, Kauppakeskus Ratina, Kodarit, Kosila, M-Files, Pirkanmaan Liitto, Pirkanmaan Yrittäjät, Stream Events, Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus - COSS ry, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen kauppakamari, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Tiedeka, Tribe Tampere, Y-kampus ja Älykkäiden koneiden ja valmistuksen osaamiskeskittymä - SMACC.

MAANANTAI 8.10.

SMACC-viikko: Älykkäiden koneiden ja valmistuksen tutkimusseminaari

Ma 8.10. klo 9:00 - 14:00
Kampusareena, Korkeakoulunkatu 7, 33720 Tampere
Kieli: suomi
Järjestäjät: Älykkäiden koneiden ja valmistuksen osaamiskeskittymä - SMACC

SMACC-tutkimusseminaarissa VTT:n ja TTY:n asiantuntijat esittelevät ajankohtaisia tutkimusaiheita- ja tuloksia. Tilaisuudessa keskustellaan tutkimuksen eri näkökulmista sekä ideoidaan rajoja rikkovia uusia aiheita.

Seminaarin teemoja ovat:

 • Vaativa digitaalinen ja hybridivalmistus

 • Digitaalinen tuotekehitys ja digitaaliset kaksoset

 • Digitaaliset palveluinnovaatiot ja data-analytiikka

 • Digitaalinen elinkaaren hallinta

 • Älykkäät mekatroniset konejärjestelmät

 • Robotiikka ja automaatio

 • Järjestelmäsuunnittelu

 • Materiaalitekniikka

Lisätietoa ja ilmoittautuminen: http://smacc.fi/smacc-viikko/. Tilaisuus on maksuton.
 

Pirkanmaan Talousfoorumi 2018

Ma 8.10. klo 12:30 - 16:15
Technopolis Yliopistonrinne (Haggman-sali), Kalevantie 2 A, 33100 Tampere
Kieli: suomi
Järjestäjät: Tampereen kauppakamari, Pirkanmaan Liitto, Business Tampere, Pirkanmaan Yrittäjät

Pirkanmaan talousfoorumissa julkistetaan maakunnan toimialakohtaiset liikevaihtotiedot sekä Pirkanmaan Talous 2018 -julkaisu. Paikalla on iso joukko yritysten edustajia kommentoimassa tuloksia sekä valottamassa oman toimialan tuoreita kuulumisia. Tilaisuudessa julkistetaan myös tuore Pirkanmaan yritysbarometri II/2018 sekä Pirkanmaan innovaatiotoiminnan tilannekuva 2018.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://tampere.chamber.fi/fi-fi/article/tapahtumat/pirkanmaan-talousfoorumi-2018/396/ Tilaisuus on maksuton.
 

Aamulehti tuo robotit Ratinaan

Ma 8.10. klo 16:15 - 18:30
Kauppakeskus Ratina, Vuolteenkatu 1, 33100 Tampere (1. kerros, tapahtuma-aukio)
Kieli: suomi
Järjestäjät: Aamulehti, Tampereen kaupunki, Kauppakeskus Ratina

Tule katsomaan mm. robottiauto-Marttia, opetus- ja teollisuusrobotteja, droneja, sekä lisätyn todellisuuden robottidemoa! Asiantuntijat kertovat paikan päällä, miten robotit ja tekoäly muuttavat Tampereen kaupunkia.

Mukana Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly, Jyrki Latokartano (TTY), Matti Ristimäki (Tieto), Johanna Hemminki (Utelias Technologies) ja Matti Kutila (VTT).

Lisätiedot: http://smarttampere.fi/en/aamulehti-tuo-robotit-ratinaan. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.
 

TIISTAI 9.10.

SMACC-viikko: “Drone osaaja” -työpaja

Ti 9.10. klo 8:30 - 12:00
Kampusareena, Korkeakoulunkatu 7, 33720 Tampere
Kieli: suomi
Järjestäjät: Älykkäiden koneiden ja valmistuksen osaamiskeskittymä - SMACC

Drone osaaja-hanke kokoaa Pirkanmaan alueen drone-osaajat ja drone-toiminnasta kiinnostuneet yritykset, viranomaistahot ja oppilaitokset yhteen vahvistaakseen droneihin liittyvää osaamista, verkostoja ja uutta liiketoimintaa. TTY ja SMACC on partnerina Drone –osaajat hankkeessa tavoitteena tuottaa aiheeseen liittyvää tutkimustietoa ja kehittää yhdessä alueen toimijoiden kanssa alan tutkimus-, oppimis- ja kehitysympäristöjä.

Drone osaaja –työpajassa rohkaistaan yrityksiä sekä tutkimus- ja koulutustoimijoita käymään keskustelua tarpeista ja tarjonnasta ja yhdessä pohtimaan toimenpiteitä sekä hankkeen loppukaudella että myös tulevaisuudessa.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: http://smacc.fi/smacc-viikko/. Tilaisuus on maksuton.
 

SMACC-viikko: “Mitä on uudelleenvalmistus?” -työpaja

Ti 9.10. klo 8:30 - 12:00
Kampusareena, Korkeakoulunkatu 7, 33720 Tampere
Kieli: suomi
Järjestäjät: Älykkäiden koneiden ja valmistuksen osaamiskeskittymä - SMACC

Uudelleenvalmistamalla käytetyt tuotteet tai komponentit voidaan palauttaa käyttöön: ne puhdistetaan, puretaan, kunnostetaan ja kootaan uudelleen siten, että lopputulos on laadultaan vähintään yhtä hyvä kuin alkuperäinen tuote, ja sille voidaan antaa vastaava takuu. Mutta kuinka uudelleenvalmistuksesta saadaan oikeasti kannattavaa liiketoimintaa ja mitä haasteita ja hyötyjä siihen liittyy – tähän pureudumme työpajassa!

VTT:n asiantuntijoiden alustusten lisäksi työpajassa kuullaan myös SEW-EURODRIVE Oy:n kokemuksia uudelleenvalmistuksesta. Työpajan työskentelyosuuksissa syvennymme mm. uudelleenvalmistuksen liiketoimintamahdollisuuksiin osallistujien edustamien yritysten näkökulmista. Ohjelma tarkentuu pian ja julkaisemme sen näillä sivuilla.

Työpaja sopii kaikille yrityksille, jotka ovat alussa uudelleenvalmistuksen polullaan tai muuten kiinnostuneita aiheesta! Tervetuloa mukaan!

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: http://smacc.fi/smacc-viikko/. Tilaisuus on maksuton.

Smart Kids - kysymysten mestarit

Ti 9.10. klo 9:00 - 12:00 (ennakkoon ilmoittautuneet päiväkotiryhmät)
Ti 9.10. klo 16:00 - 19:30 (kaikille avoin tapahtuma)
Tiedeka Oy, Ilvestie 19, 33500 Tampere
Kieli: suomi
Järjestäjät: Tiedeka, Kodarit, Happia, Arkkitehtuurikoulu Tiili, Tampereen kaupunki

Miten, milloin, missä ja miksi? Tuttu ympäristö on täynnä jännittäviä yksityiskohtia, jotka herättävät fiksuissa tenavissamme tulvan kysymyksiä. Vastaukseksi ei riitä itsestäänselvyys. Mikä sitten riittää?

Smart Kids -tapahtumassa havainnoimme tieteen voimin ympäröivää maailmaamme, yhdessä. Havaintoa seuraa kysymys, kysymystä vastaus, vastausta ymmärrys. Kokeilemme fysiikan ilmiöitä käytännössä. Ohjelmoinnilla hallitsemme ympäristömme rakenteita ja laitteita. Älykäs suunnittelu on kaiken edellytys!

Lisätiedot: http://smarttampere.fi/en/smart-kids Tilaisuus on maksuton.
 

Stream Startup Festival

Ti 9.10. klo 10:00 - 18:00
Kuivaamo, Tehdaskartanonkatu 24, 33400 Tampere
Kieli: englanti
Järjestäjät: Stream Events

Streamin päätavoitteena on tarjota mahdollisuus merkitykselliseen vuorovaikutukseen ja auttaa sekä sijoittajia että startupeja löytämään oikeat ihmiset tarpeisiinsa - oppimalla yhdessä, toinen toistaan tukien ja keskittyen aikaisen vaiheen startupeihin. Innostavat puhujat ja työpajat auttavat saamaan kaiken irti tapahtumasta. Monipuolisesta joukosta voi valita kullekin parhaiten sopivat ja tavoitteiden saavuttamista edistävät työpajat.

Yksi piirteistä, joilla Stream erottuu muista, on startup-osallistujien seulonta etukäteen sijoittajien ja psykologien yhdessä kehittämällä systeemillä. Tämä tiimin toimivuutta arvioiva testi hyödyntää sekä sijoittajia että startupeja itsejään auttamalla tuntemaan tiimiä sekä paljastamalla kehittämiskohteita.

Yksipäiväinen festivaali järjestetään ainutlaatuisessa tiilisessä tehdasmiljöössä Tampereen Hiedanrannassa. Paikka yhdistettynä steampunk-sisustukseen suunnitellaan varmistamaan sujuvat, luontevat kohtaamiset eri ihmisten kesken ja tekemään verkostoitumisesta sekä ideoiden vaihtamisesta mahdollisimman helppoa ja tehokasta.

Lisätiedot ja liput: https://streamfestival.org/
 

Living Lab Bus: Fiksut bussit älykkään kaupungin tiedonkeruu- ja palvelualustoina

Ti 9.10. klo 12:30 - 15:00
Tampereen yliopisto, Kanslerinrinne 1, 33100 Tampere, rakennus Pinni B, huone B2031 (SimSpace)
Kieli: suomi
Järjestäjät: Tampereen yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT

Fiksu, toimiva ja palveleva joukkoliikenne on älykkään ja vihreän kaupungin perusedellytys ja kunnia-asia. Lähitulevaisuuden bussit voivat olla kaupungeille ja niiden asukkaille paljon muutakin kuin vain matkustusalustoja – ne voivat kerätä monen moista dataa josta jalostetaan uusia palveluja kaupunkilaisten ja yritysten hyödyksi. Tervetuloa kuulemaan, kokemaan ja näkemään, millaista tietoa esimerkiksi ilmanlaadusta, sääolosuhteista, tieverkon ja liikenneinfrastruktuurin kunnosta sekä matkustajien tarpeista ja ajatuksista bussit voivat kerätä, ja millaisia uusia palveluja niiden avulla voidaan tuottaa.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: http://livinglabbus.fi/ Tilaisuus on maksuton.
 

SMACC-viikko: "SMACC-Miitti: Kestävää kasvua teollisuuteen"

Ti 9.10. klo 12:30 - 16:30
Kampusareena, Korkeakoulunkatu 7, 33720 Tampere
Kieli: suomi
Järjestäjät: Älykkäiden koneiden ja valmistuksen osaamiskeskittymä - SMACC

SMACC-Miitti-seminaari kokoaa yhteen suomalaisen valmistavan teollisuuden sekä ICT-sektorin yrityksiä, sidosryhmiä ja vaikuttajia. SMACC-viikon päätapahtumassa on luvassa ajatuksia avaavia keskusteluja ja kohtaamisia.

SMACC-Bazaar – minimessut: Verkostoidu ja tule mukaan SMACC-yhteisöön! Tapaa SMACC-yhteisön jäsenyrityksiä sekä tutustu VTT:n ja TTY:n valmisteilla ja käynnissä oleviin tutkimushankkeisiin.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: http://smacc.fi/smacc-viikko/ Tapahtuma on maksuton.
 

Älykäs kaupunki rakentuu yhteistyönä

Ti 9.10. klo 12:30 - 16:30
Ravintola Attila, Yliopistonkatu 38, 33100 Tampere
Kieli: suomi
Järjestäjät: Esri Finland, M-Files, Kosila

Tilaisuus tarjoaa katsauksen älykkäisiin kaupunkitoteutuksiin lähellä ja maailmalla. Eri sidosryhmien odotuksia tulevaisuuden Tampereesta selvitetään osallistavin menetelmin.

Alustuspuheenvuorot johdattavat elinvoimaisen, ympäristöystävällisen, turvallisen, toimivan ja älykkään kaupungin rakennusosiin. Keskustelut ja osallistavat menetelmät syventävät aiheita ja antavat vastauksia avoimiin kysymyksiin.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://www.esri.fi/fi-fi/tietoa-meista/tapahtumat/alykas-kaupunki-rakentuu-yhteistyona/intro Tilaisuus on maksuton.
 

KESKIVIIKKO 10.10.

”An Update Required” – Tekoäly haastaa juridiikan

Ke 10.10. klo 08:00 - 11:00
Galleria Nottbeck, TR 54, Media 54, Satakunnankatu 18, 33210 Tampere
Kieli: suomi
Järjestäjät: Asianajotoimisto Merkurius

Tekoäly ja tekoälyyn perustuvat ratkaisut yleistyvät huimaa vauhtia. Lainsäädännöllä sen sijaan on vaikeuksia pysyä tässä kehityksessä mukana, mikä aiheuttaa haasteita liiketoiminnalle ja vaikeuttaa tekoälyn hyödyntämistä. Asianajotoimisto Merkurius Oy:n järjestämän seminaarin tarkoituksena on valottaa liiketoiminnalle aiheutuvia haasteita ja ongelmakohtia, jotka kaikkien tekoälytoimijoiden on hyvä tiedostaa, sekä hahmotella lainsäädännön kehityssuuntia.

Mukana professori Rainer Oesch (Helsingin yliopisto), asianajaja ja osakas Lassi Kettula (Asianajotoimisto Merkurius Oy), lakimies Ida Koskinen (Asianajotoimisto Merkurius Oy), sekä liiketoimintajohtaja Matti Ristimäki (Tieto Oyj).

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: http://smarttampere.fi/en/tekoaly-haastaa-juridiikan Tilaisuus on maksuton.
 

Mindtrek

Ke 10.10. klo 08:30 - 17:00
Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Kieli: englanti
Järjestäjät: Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus - COSS ry

Jo 22. kertaa järjestettävä kansainvälinen teknologia-alaan keskittyvä Mindtrek-konferenssi valtaa jälleen Tampere-talon 10.-11.10.2018. Mindtrek kokoaa yhteen Tampereelle laajan kirjon eri alojen asiantuntijoita ja päättäjiä verkostoitumaan yli toimialarajojen sekä kuulemaan, oppimaan ja inspiroitumaan teknologia-alan ajankohtaisista ja nousevista aiheista. Viime vuonna tapahtuma houkutteli paikalle noin 900 osallistujaa.

Keskiviikon ohjelmassa mm.

 • Amanda Cosco, Fashion Futurist & Founder of Electric Runway

 • Bas Boorsma, Managing Director of Rainmaking Urban, Founder of The Academy for Smarter Communities

 • Simon Phipps, President of Open Source Initiative

 • Peter Vesterbacka, Co-founder of Lightneer & Fun Academy. Formerly Mighty Eagle at Angry Birds

Lisätiedot ja liput: https://www.mindtrek.org/2018/
 

Asiakaspalvelu ja -ohjaus älykkäässä kaupungissa

Ke 10.10. klo 16:00 - 19:00
Palvelupiste Frenckell, Frenckellinaukio 2 B, 33101 Tampere
Kieli: suomi / englanti
Järjestäjät: Tampereen kaupunki

Tampereen kaupungin älykkäitä asiakaspalvelu- ja asiakasohjausratkaisuja esitellään Palvelupiste Frenckellissä seuraavien esimerkkien kautta:

 • Pepper-asiakaspalvelurobotti / Tampereen teknillinen yliopisto

 • Chatbotit asiakkaiden apuna / Osaamisbotti Oy

 • Sisätilapaikannus / HERE

 • Kotitori ja Laitetori / Aila Suoanttila

Puheenvuorot esitetään sekä englanniksi että suomeksi:
- Englanninkieliset esitykset käynnistyvät klo 16.30
- Suomenkieliset esitykset käynnistyvät klo 18.00

Lisätiedot: http://smarttampere.fi/en/asiakaspalvelu-ja-ohjaus-alykkaassa-kaupungissa Tilaisuus on maksuton.
 

TORSTAI 11.10.

Mindtrek

To 11.10. klo 08:45 - 16:30
Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Kieli: englanti
Järjestäjät: Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus - COSS ry

Jo 22. kertaa järjestettävä kansainvälinen teknologia-alaan keskittyvä Mindtrek-konferenssi valtaa jälleen Tampere-talon 10.-11.10.2018. Mindtrek kokoaa yhteen Tampereelle laajan kirjon eri alojen asiantuntijoita ja päättäjiä verkostoitumaan yli toimialarajojen sekä kuulemaan, oppimaan ja inspiroitumaan teknologia-alan ajankohtaisista ja nousevista aiheista. Viime vuonna tapahtuma houkutteli paikalle noin 900 osallistujaa.

Torstain ohjelmassa mm.

 • Sean P. Goggins, Associate Professor of Computer Science, University of Missouri

 • Johanna Hemminki, Founder of Utelias Technologies

 • Vít Jedlička, President of the Free Republic of Liberland

 • Enea Le Fons, President of WHITELABEL foundation, #30daysinVR

Lisätiedot ja liput: https://www.mindtrek.org/2018/
 

Labrathon-tutkimusympäristökierros

To 11.10. klo 12:15 - 16:30
Tampere, lähtö vanhalta kirkolta (Keskustori)
Kieli: suomi / englanti
Järjestäjät: Älykkäiden koneiden ja valmistuksen osaamiskeskittymä - SMACC, Business Tampere

Teollisuuden avainhenkilölle tarkoitettu Labrathon on opastettu kiertoajelu paikallisissa tutkimuslaboratorioissa ympäri kaupunkia. Kohteina mm. Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto, VTT ja yritysten tutkimusfasiliteetteja. Kierroksen teemoja ovat lisätty- ja virtuaalinen todellisuus sekä robotiikka.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://www.lyyti.fi/reg/Labrathon__Science_and_Research_Lab_Tour_6592 Kierros on maksuton.
 

PERJANTAI 12.10.

Investor & Business Forum Tampere

Pe 12.10. klo 09:00 - 14:30
Tampere-talo (Pieni Sali), Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Kieli: englanti
Järjestäjät: Tampereen kaupunki, Business Tampere, Tampereen kauppakamari

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Investor & Business Forum Tampere -tapahtuma saattaa yhteen liike-elämän ja politiikan vaikuttajia keskustelemaan Suomen houkuttelevuudesta investointikohteena, sekä investointien haasteista ja edellytyksistä.

Johtajille ja päättäjille suunnatussa tapahtumassa nähdään esiintyjinä:

 • Miriam Holstein, CEO, Bayer Nordic

 • Sauli Eloranta, Head of Innovation & Technology, Rolls-Royce Marine

 • Tuomas Laakso, Vice-President, Marriott International

 • Alexandra Pasternak-Jackson, CEO, Amcham

 • Juha Latvala, CEO, Intopalo

 • Patrick Murphy, President, Rock Drills & Technologies, Sandvik

 • Mari Walls, Tampere University, President from 1.1.2019

Mukana myös Elinkeinoelämän keskusliiton tj Jyri Häkämies, Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen, sekä Tampereen kauppakamarin tj Antti Eskelinen. Tapahtuman juontaa Trent Pancy.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: http://smarttampere.fi/en/investor-and-business-forum-tampere Tapahtuma on maksuton.
 

Epäonnistumisen päivän aaton puheenvuoro: ”Edelläkävijät mokaavat eniten”

Pe 12.10. klo 14:30 - 16:30
Kulttuuritalo Laikku (Musiikkisali), Keskustori 4, 33101 Tampere
Kieli: suomi
Järjestäjät: Tampereen kaupunki

Vincit Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kuitunen kertoo kokemuksistaan kokeilukulttuurista ja epäonnistumisen sallivasta ajattelutavasta. Puheenvuoro sisältää ajatuksia siitä, miten Vincitillä on opittu mokailusta ja miten siihen on suhtauduttu. Esityksen jälkeen on varattu aikaa yleisön kysymyksille.

Mikko Kuitusen puheenvuoron jälkeen on vuorossa konkreettisia esimerkkejä kokeilukulttuurin soveltamisesta Tampereen kaupungin Smart Tampere Digiohjelmassa.

Paikat luennolle on täytetty, mutta tilaisuus striimataan Business Tampereen YouTube-tililtä. Lähetys alkaa klo 14.30 ja sitä voi seurata suorana verkossa osoitteessa bit.ly/mokastriimi.