Älykäs ja kestävä Tampere palkittiin Kiinassa

Tampereen kaupungin strateginen tavoite rakentaa älykästä ja kestävää tulevaisuutta sai tunnustusta Kiinassa, kun kiinalainen ammattilaiskomitea valitsi Tampereen palkittavaksi STARDUST-projektin ja hiilineutraali kaupunki 2030 tavoitteen johdosta. Euro-China Green and Smart City Summit ja palkintogaala järjestettiin Ningbossa 6.-8.9.2018 ja Tampere oli yksi 16 palkitusta eurooppalaisesta kaupungista.

Syyskuun 5. päivänä Sanna-Mari Huikuri Tampereen kaupungin kestävän kaupunkikehityksen yksiköstä ja Maarit Vehviläinen Smart Tampere -ohjelman STARDUST-projektista aloittivat matkansa Ningboon, joka sijaitsee noin 220 kilometriä Shanghaista etelään, ja jossa on noin 8 miljoonaa asukasta. Virallinen ohjelma Kiinassa alkoi Global Intelligent Economy Summitin järjestämällä verkostoitumistapahtumalla, joka oli osa Smart City Expo China 2018 -tilaisuutta.

Eurooppalaiset vieraat saivat kutsun juhlalliseen avajaisseremoniaan, ja opastetun kierroksen isossa salissa täynnä eri teknologia-alojen näytteilleasettajia. Expon teema ”digitalisaation vauhdittama älykäs kehitys” tarjosi hyvän alustan keskusteluille, liiketoimintatapaamisille ja yhteistyöavauksille älykkään talouden sektorin ja digitaalisen kehityksen välille Kiinassa. Paikalla oli monia paikallisia yrityksiä ja yliopistoja, mutta myös älykaupunkiratkaisujen kansainvälisiä isoja toimijoita.

Kiinalainen perinteinen teollisuus etsii ratkaisuja, joilla tehdä tuotannosta ja prosesseista älykkäämpiä ja kilpailukykyisempiä. Expo olikin täynnä robotteja, digitaalisia alustoja ja keinoälyratkaisuja, jotka muokkaavat sikäläistä perinteistä teollisuutta. Älykäs talous nousi esiin monissa esityksissä avajaisseremoniassa. Sama teema jatkui palkintogaalassa, jossa kiinalaiset kuvailivat älykkäitä ratkaisujaan, sähköisen liikenteen järjestelmiään ja keinoälyn käyttöä. Näiden lisäksi mobiiliaplikaatioilla on iso rooli kiinalaisten digitaalisessa opastamisessa ja ihmisten jokapäiväisen elämän helpottamisessa.

Vaikka älykkäät teknologiset ja digitaaliset ratkaisut olivatkin pääroolissa, oli puheissa havaittavissa selkeä päämäärä kohti vihreitä ja kestäviä ratkaisuja sekä energiatehokkuutta. Myös kiinnostus eurooppalaisiin projekteihin ja niiden haasteisiin oli huomattavaa. Horizon2020-hankkeet olivat paikalla hyvin edustettuina. STARDUST-projektin lisäksi Triangulum (Stavanger), IRIS (Alexandroupolis) ja GrowSmarter (Tukholma, Cork) kertoivat tilaisuudessa visiostaan ja tavoitteistaan.

Älykaupungeille tyypillisiin toimintamalleihin keskittyvässä paneelikeskustelussa Maarit Vehviläinen esitteli tarkemmin kestävän Tampereen tiekarttaa, STARDUST-hanketta ja Smart Tampere -ohjelmaa. Vaikka esimerkiksi kaupungeille tunnusomaiset ilmastot eroavatkin toisistaan, yleiset tavoitteet kuten ympäristö- ja kestävyystavoitteet projekteissa ovat samoja. Myös kaupunkien haasteet tuntuvat olevan hyvin samankaltaisia. On tarve ja poliittinen tahto toimintatapojen muutokselle, mutta rajoitetusti aikaa muutosten toteuttamiseksi.

Kaiken kaikkiaan tilaisuuden kiteytys oli, että jos pystymme yhdistämään eurooppalaisen kokemuksen energiatehokkuudesta, kestävistä ja ennen kaikkia skaalautuvista liiketoimintamalleista sekä projekteista kiinalaiseen älykkääseen teknologiaan ja 1,5 miljardin asukkaan potentiaaliin, voimme aidosti saada aikaan muutoksen, joka vaikuttaa tuleviin sukupolviin ja maapallon tilaan.

Euro-China Green and Smart City Summit -tapahtuman järjesti Ranskan entisen pääministerin Jean-Pierre Raffarin johtama julkisen edun säätiö Foundation Prospective & Innovation yhteistyössä Euroopan komission ja Kiinalaisen kaupunkikehityksen keskuksen (China Center for Urban Development) kanssa.