Ensimmäinen Tampere Smart City Week rakentui yhteistyöllä

Ensimmäinen Tampere Smart City Week järjestettiin 8.-12. lokakuuta 2018 useissa eri kohteissa ympäri Tampereen kaupunkia. Viikon ohjelma koostui 16 erilaisesta älykkään kaupungin palveluihin ja digitalisaatioon liittyvästä tapahtumasta.

Tampere Smart City Week koostui kuudestatoista tapahtumasta
Kuvat: Jenna Tuominen

Ensimmäisen Tampere Smart City Weekin tavoitteena oli toimia yhteistyön, tiedonjakamisen ja verkostoitumisen alustana. Tapahtumat saattoivat yhteen oppilaitokset, sijoittajat, yritykset, kansainväliset vieraat, kuntalaiset ja Tampereen kaupungin eri osastot. Viikko sisälsi tapahtumia niin lapsille ja nuorille, roboteista ja teknologiasta kiinnostuneille kuin kansainvälisille sijoittajille.

Tapahtumaviikko rakentui yli 20 vuotta Tampereella järjestetyn kansainvälisen teknologiatapahtuman, Mindtrekin, ympärille. Muita päätapahtumia olivat startup-tapahtuma Stream, Aamulehti tuo robotit Ratinaan -tapahtuma, sekä Tampereen kaupungin, Business Tampereen ja Tampereen kauppakamarin yhteistyössä järjestämä Investor & Business Forum Tampere.

"Viikon ja tapahtumien suunnittelu toteutettiin yhdessä ryhmän kanssa, johon kuului niin korkeakoulujen, yritysten ja kaupungin edustajia kuin myös muita aktiivisia tahoja. Ryhmä kokoontui 1-2 kertaa kuukaudessa helmikuusta lähtien. Tämä yhteistyö onnistui erittäin hyvin, ja ryhmän jäsenet olivat valtavan aktiivisia myös tapahtumaviikon yhteismarkkinoinnissa", kertoo Tampere Smart City Weekiä Tampereen kaupungilla koordinoinut markkinointisuunnittelija Jenna Tuominen.


Älykaupunki kiinnostaa

Tampereen kaupungin Smart Tampere -ohjelma herätti suurta kansainvälistä kiinnostusta. Tampere Smart City Weekin aikana kaupunki sai vieraakseen useita korkean tason kansainvälisiä delegaatioita mm. Kiinasta (Guangzhou), Venäjältä (Pietari ja Nizhni Novgorod), Meksikosta, Puolasta (Lodz), Norjasta (Trondheim), Liettuasta ja Keniasta. Vieraat tutustuivat Smart City -tematiikan lisäksi myös Tampereen Cleantech-ratkaisuihin, kiertotalouteen, koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Tavoitteena vierailla oli yhteistyömahdollisuuksien kartoittaminen kaupungin, yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Myös Mindtrek-konferenssi oli kansainvälisempi kuin koskaan. Ensimmäistä kertaa Mindtrekin yhteydessä järjestettiin pääasiassa kiinalaisille koulutusalan ammattilaisille suunnattu oma laaja seminaariohjelma mm. tulevaisuuden opetusteknologioista, ja Intian suurlähetystö toi Tampereelle ison joukon intialaisia it-alan yrityksiä ja ammattilaisia.

Tapahtumaviikkoa koordinoi Tampereen kaupungin Smart Tampere -ohjelma yhteistyössä kaupungin eri yksiköiden ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Mukana olivat tänä vuonna Aamulehti, Arkkitehtuurikoulu Tiili, Asianajotoimisto Merkurius, Business Tampere, Esri Finland, Happia, Kauppakeskus Ratina, Kodarit, Kosila, M-Files, Pirkanmaan Liitto, Pirkanmaan Yrittäjät, Älykkäiden koneiden ja valmistuksen osaamiskeskittymä - SMACC, Stream Events, Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus - COSS ry, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen kauppakamari, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Tiedeka, Tribe Tampere ja Y-kampus. Tapahtumat olivat kohdeyleisöstä riippuen joko suomen- tai englanninkielisiä.

Tampere Smart City Week on tarkoitus järjestää myös ensi vuonna 2019.

Linkki: Tampere Smart City Week 2018