Päiväkodeissa ja terveysasemilla kokeillaan videovälitteistä puhelintulkkausta

Tampereen kaupunki kokeilee mobiilitulkkausta eli videovälitteistä puhelintulkkauspalvelua Hervannan ja Tesoman terveysasemilla sekä Kisapuiston, Helapuiston, Pääskysen, Pelipuiston, Pallopuiston ja Maijalanpuiston päiväkodeissa.

Videovälitteinen tulkkauspalvelu toimii älypuhelimeen asennettavan sovelluksen kautta. Terveysasemien ja päiväkotien henkilökunta voi ottaa sovelluksella yhteyttä tulkkiin, joka tulkkaa keskustelun välittömästi. Tulkkausta on mahdollista saada seuraavilla kielillä: arabia, burma, dari, espanja, farsi, kiina, paštu, puola, ranska, romania, somali, sorani, swahili, thai, tigrinja, turkki, venäjä, vietnam ja viro. Kielivalikoima voi muuttua.

Mobiilitulkkauspalvelua käytetään äkillisiin tulkkaustarpeisiin. Esimerkiksi päiväkodeista voidaan ottaa yhteyttä arjen tilanteissa, joissa tarvitaan välitöntä tiedottamista huoltajalle. Terveysasemilla palvelua käytetään silloin, kun asiakas saapuu sairaanhoitajan vastaanotolle hoidon tarpeen arviointiin ilman etukäteen varattua tulkkia.

Neljä kuukautta kestävän kokeilun tavoitteena on saada tietoa mobiilitulkkauksen toimivuudesta terveysasemilla ja päiväkodeissa. Palvelun avulla pyritään parantamaan viestintää ja ohjausta asiakkaalle.

Kokeilu on osa Tampereen kaupungin Smart Tampere -ohjelmaa ja se tehdään yhteistyössä Pirkanmaan tulkkikeskuksen kanssa. Videotulkkausalustan tekninen toimittaja on Tulka Oy.

Lisätiedot:

Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen -projekti
Projektipäällikkö Sanna Ahonen
sanna.ahonen@tampere.fi

Varhaiskasvatuksen viestintä ja digitaaliset oppimisympäristöt -projekti
Projektipäällikkö Heli Ketola
heli.ketola@tampere.fi