STARDUST-hankkeen eurooppalaiset kumppanit Tampereella

Kaksipäiväisen vierailun toisena päivänä kokoustimme Kaupinojalla kauniissa järvimaisemissa
Kaksipäiväisen vierailun toisena päivänä kokoustimme Kaupinojalla kauniissa järvimaisemissa

Tampereen kaupunki isännöi kansainvälisen STARDUST-hankkeen Executive Board -tapaamista Tampereella 24.–25.4.2018. Vieraita saapui laajasti hankkeen kaikista eri osatoteutuksista: Espanjasta, Italiasta, Kreikasta, Romaniasta, Isosta-Britanniasta ja Tšekistä.

Tapaamisen ensimmäisenä päivänä läpikäytiin hankkeen eri työpakettien tilannetta, jaettiin oppeja sekä keskusteltiin tunnistetuista haasteista. Tampereella projekti ja sen osatoteutukset ovat lähteneet suunnitellusti käyntiin. Keskeistä on näin projektin alkuvaiheessa ollut yhteisten toimintatapojen organisoiminen sekä pilottisuunnitelmien tarkentaminen. Lisäksi STARDUST-hanke on ollut aktiivisesti mukana järjestämässä katuvalaisinverkkoon liittyvää hackathonia, jonka tiimihaku on auki parhaillaan.

Myös eurooppalaisten kumppaneiden, niin kahden muun Lighthouse-kaupungin, seuraajakaupunkien kuin muiden osatoteuttajienkin projektit ovat käynnistyneet hyvin. Yhteistyön mahdollisuuksia tunnistettiin monia. Tampere pystyi muun muassa antamaan vinkkiä Cluj-Napocalle (Romania) ja Kozanille (Kreikka) sähköisen liikenteen edistämiseen liittyen.

Pääsimme tutustumaan Tampereen Sähkölaitoksen kaukojäähdytyslaitokseen Kaupinojalla
Pääsimme tutustumaan Tampereen Sähkölaitoksen kaukojäähdytyslaitokseen Kaupinojalla

Toisena vierailupäivänä kuulimme tarkemmin kahdesta STARDUST-hankkeen Tampereen osa-toteutuksesta: Enermix Oy:n talotohtori-järjestelmästä sekä Tampereen Sähkölaitos Oy:n kaukojäähdytyksen kehittämisprojektista. Enermix keskittyy tänä vuonna järjestelmän kehittämiseen yhdessätoista TOAS:n asuinrakennuksessa. Järjestelmän tavoitteena on lisätä rakennusten asuinmukavuutta sekä energia- ja kustannustehokkuutta. Tämä tapahtuu mm. optimoimalla huonelämpötiloja ja leikkaamalla energiakulutuspiikkejä älykkäiden algoritmien avulla. Ratkaisun on arvioitu tuottavan keskimäärin 10 prosentin säästön energian vuosikustannuksiin kuluttajalle.

Sähkölaitoksen kaukojäähdytyksessä Näsijärveä hyödynnetään kiinteistöjen, kuten Hatanpään data-centerin viilentämiseen. Sähkölaitoksen kaukojäähdytysverkko on yksi Suomen suurimmista, ja Kaupinojalle viime vuonna valmistunut kaukojäähdytyslaitos, jossa pääsimme vierailemaan, puolestaan Euroopan suurin. Järvijäähdytys on erinomainen esimerkki uudenlaisista uusiutuvan ja ympäristöystävällisen energian ratkaisuista. STARDUST-projektissa Sähkölaitos kehittää uusia ratkaisuja kaukojäähdytykseen liittyen.

STARDUST-hanke jatkuu aina vuoteen 2022 saakka, ja sen etenemistä voi seurata Twitterissä @Stardustproject tai tilaamalla uutiskirjeen hankkeen nettisivuilta stardustproject.eu.

Lisätietoa hankkeesta antaa:

projektipäällikkö Maarit Vehviläinen
maarit.vehvilainen[at]tampere.fi
puh. +358 50 336 7696
@maaritvehvilai1

Lisätietoa STARDUST-hankkeesta Tampereella