”Tampere on ketterä kumppani startupille”

Osaamisbotti Oy ja Tampereen kaupungin työllisyyspalvelut ovat yhteiskehittäneet osaamista kartoittavan valmennusalustan pikajuoksijan nopeudella. Startup ja kaupunkiorganisaatio eivät ole perinteinen parivaljakko, joten mistä kaikki sai alkunsa?

Palataan alkuvuoteen 2017. Tekoälyyn ja keskustelurobotiikkaan perehtynyt Tommi Koistinen innostuu osallistumaan Sitran Ratkaisu 100 -kilpailuun. Kisassa on jaossa miljoona euroa ratkaisulle, joka auttaa tunnistamaan suomalaisten osaamista. Tommi houkuttelee kisaan joukon ystäviään, ja syntyy tiimi, joka suunnittelee ja koodaa kyselevän chatbotin. Skypessä toimiva Osaamisbotti kysyy käyttäjältään tämän osaamisesta ja kiinnostuksen kohteista ja tekee osaamisesta koosteen.

Osaamisbotti-tiimi kisasi miljoonan euron palkinnosta. Pöydän ääressä istuvat Jaana-Piia Mäkiniemi, Jari Ovaskainen ja Jussi Lampainen. Takana seisovat Tommi Koistinen ja Janne Granfors.

Heti keväällä 2017 Osaamisbotti-tiimi ottaa yhteyttä Tampereen kaupungin työllisyyspalveluihin. Työllisyyspalvelut ja Smart Tampere -ohjelma päättävät osallistua botin yhteiskehittämiseen ja hankkivat palvelun aluksi kolmelle omavalmentajalle ja heidän työnhakija-asiakkailleen. Tiimi kehittää Osaamisbottia käyttäjiltä saamansa palautteen perusteella.

Tämä on ollut yhteiskehittämistä ja kokeilua. Otetaan pieni määrä käyttäjiä mukaan, testataan, saadaan palautetta ja kehitetään palvelua eteenpäin, Jari Ovaskainen Osaamisbotti-tiimistä kertoo.

Joulukuussa Osaamisbotti-tiimi kuuntelee jännittyneinä presidentti Sauli Niinistön puheenvuoroa Ratkaisu 100 -kilpailun finaalissa. Osaamisbotti on päässyt yli kahdensadan hakijan joukosta 15 parhaan joukkoon, ja käytävillä huhutaan sen olevan yksi ennakkosuosikeista. Televisiokameroiden kuvatessa paljastetaan, että voittosumma jaetaan kahden tiimin kesken. Selviää, että Osaamisbotti on saanut kolmanneksi parhaat pisteet. Pettymys on musertava.

Tommi ja Jari uskovat edelleen kehittämäänsä palveluun, irtisanoutuvat töistään ja perustavat Osaamisbotti Oy:n.

Kilpailun jälkeen Tampereen kaupungin työllisyyspalvelut arvioivat ensimmäistä päättynyttä testijaksoa. Alustavat tulokset ovat lupaavia: työnhakijat ovat saaneet apua Osaamisbotin käytöstä ja chatbot säästää omavalmentajan työaikaa merkittävästi tekemällä työnhakija-asiakkaiden alkuhaastattelut (a´45 min).

Keväällä selvitetään, mitä lisäominaisuuksia palveluun tarvitaan. Osaamisbotti Oy kehittää kuukauden sprintin aikana bottiin joukon toivottuja ominaisuuksia, muun muassa mahdollisuuden peukuttaa työnhakijoiden kirjoittamia viestejä.

Tampereen kaupungin työllisyyspalveluiden, Smart Tampere -ohjelman ja Osaamisbotti Oy:n yhteistyö on ollut tiivistä ja tuloksekasta, arvioivat Jari Ovaskainen ja Tommi Koistinen Osaamisbotista sekä Minna Vierula Smart Tampere -ohjelmasta.

Tällä hetkellä valmennusalustaa skaalataan työllisyyspalveluissa yhä useammille omavalmentajille ja työnhakija-asiakkaille. Kaupunki on hankkinut Osaamisbotti-valmennusalustan koko vuodeksi 2018.

Uusien palveluiden käyttöönotto on usein se haastavin vaihe, ja tämä on huomattu myös Osaamisbottiprojektissa, toteaa Tommi Koistinen.

Käyttöönottovaihetta on helpotettu esimerkiksi video-ohjeilla. Erityisesti vastavalmistuneet nuoret innostuvat kartoittamaan osaamistaan keskustelemalla botin kanssa.

Jari Ovaskainen muistuttaa, että koko palvelu on yhteiskehitetty reilussa vuodessa.

Me ollaan opittu tosi paljon ja isoin oppi on se joustavuus, että suunnitelmia pitää oppia muuttamaan, projektipäällikkö Minna Vierula Tampereen kaupungin Smart Tampere -ohjelmasta sanoo.

Itselleni on ollut tosi kiva juttu, että olemme olleet tasavahva seurustelukumppani kaupungille, vaikka olemme vielä varsin nuori yritys, Jari Ovaskainen lisää.

Osaamisbotin kokemukset Tampereella hyödyttävät jatkossa myös muita kaupunkeja. Seuraavaksi Osaamisbotti otetaan käyttöön Rovaniemellä.