​Lakka Technologies kehittää sormusverenpainemittaria Saksan markkinoille

Verenpaineen seuranta on tärkeää, mutta hankalaa. Kotioloissa mittaus vielä onnistuu, mutta päivällä töissä ja muissa menoissa isokokoisen mittarin mukana kuljettaminen ei useimpia innosta. Lakka Technologiesin ratkaisu ongelmaan on sormuksen kokoinen verenpainemittari.

Ideana on, että laite on niin pieni, että se on helppo kuljettaa mukana ja huomaamaton käyttää. Sormuksen voi ottaa rasiasta ja sujauttaa sormeen, kun on mittaamisen aika. Laite mittaa verenpaineen täysin äänettömästi, joten mittauksen voi suorittaa myös toimisto-olosuhteissa. Näin käyttäjän verenpaineesta saadaan tietoa pitkin päivää ja erilaisissa tilanteissa. Kattava data verenpaineesta auttaa suunnittelemaan hoitoa ja lääkitystä aiempaa yksilöllisemmin ja osuvammin.

Mestarillista miniatyrisointia

Verenpainemittarin suunniteluun on otettu täysin uusi lähestymistapa, jotta laite on voitu miniatyrisoida sormuksen kokoon. Tavanomaisen verenpainemittarin komponenteista ei saada tehtyä näin pientä tuotetta. Sormusverenpainemittarin toteutus nojaa uuteen anturi- ja aktuaattoritekniikkaan. Sormen puristus tehdään älymetallipohjaisen materiaalin avulla, ja varsinaista mittausta varten on suunniteltu kokonaan uusi anturi. Käyttövaatimusten perusteella sormuksen tulee kestää käyttöä vähintään kolme vuotta. Sen kumppaniksi tarvitaan älypuhelin, jonka avulla mittaria käytetään.

Mobiilisovellus on haluttu toteuttaa mahdollisimman yksinkertaisesti. Puhelimessa voidaan myös esimerkiksi näyttää opastusvideoita ja ajastaa hälytyksiä mittausajankohdille, yrityksen perustaja Sami Lakka kertoo.

Myös mittaustuloksia voi seurata puhelimen avulla. Lääkärin on mahdollista päästä tietoihin käsiksi pilvipalvelun kautta. Kokonaisuudessaan tuotteen kehittämisessä on tarvittu aivan erityistä asiantuntemusta, jota Tampereen seudulta löytyy. ”Entisillä Nokian työntekijöillä on huippuosaaminen laadukkaasta mekaanisen laitteen suunnittelusta ja miniatyrisoinnista”, Lakka kehuu. ”Melkein kaikilla tiimiläisillämme on Nokia-tausta ja sen tuomaa osaamista. Erityisesti Heidi Toivanen on tehnyt erinomaista kehittämistyötä haasteellisen mekaniikan parissa.” Tiimiin kuuluu tällä hetkellä kuusi insinööriä, joilla on laaja-alainen kokemus tuotekehityksestä. Tiimissä on asiantuntijoita elektroniikan, mekaniikan, mittaustekniikan sekä materiaalitekniikan osa-aloilta. Tämän lisäksi tiimissä on kokemusta laadun kehittämisestä sekä monimutkaisten tuoteprojektien läpiviennistä.

Saksan markkinat tähtäimessä

Aloite uudenlaisen verenpainemittarin toteuttamisesta tuli saksalaisilta kardiologeilta. Tuote onkin tulossa ensimmäisenä Saksan markkinoille, ja se pyritään saamaan saksalaisen terveydenhuollon korvattavien laitteiden listalle.

Saksassa on EU-määräysten lisäksi paljon omia säännöksiä tämän tyyppisille tuotteille. Saksassa markkinat ovat suuret ja Saksa on lähellä, joten sinne kannattaa pyrkiä, vaikka se ei ole ihan helppoa. Pohjoismaiden markkinoille olemme tulossa erillisellä brändillä, Lakka kertoo.

Saksan valloituksessa Lakka Technologiesia auttaa kansainvälinen konsulttiyritys. Saksassa onnistuminen avaa ovia myös muihin maihin. Jokaisen maan terveydenhuollon toimintamallit vaikuttavat siihen, miten ja missä muodossa tuote tuodaan markkinoille.

Tällä hetkellä Lakka Technologies ei tähtää kuluttajamarkkinoille, vaikka tuotteelle varmasti nykyisellään olisi paljon kysyntää, koska oman terveyden ja hyvinvoinnin seuraaminen erilaisilla laitteilla on erittäin suosittua. Lakka Technologies on mukana myös ensi vuoden alussa alkavassa mittavassa EU-projektissa, jossa sormusmittari on mukana yhtenä uutena terveysteknologian välineenä.

 

Kuva: Studio Mitja Kortepuro

Jaa uutinen