Health Tuesday valotti testbed-ympäristön tilannetta Kaupin kampuksella

Kaupin kampukselle on muodostumassa monipuolinen testbed-ympäristö, joka helpottaa tuotteiden ja palveluiden kehittämistä yhteistyössä eri toimijoiden kesken sairaalakontekstissa. HealthHUBin Health Tuesday -tapahtumassa kuultiin HeAT-laboratorion ja Taitokeskuksen tarjoamista mahdollisuuksista.

HeATista vertailutietoa tuotekehityksen tueksi

Tampereen yliopiston HeAT-laboratoriossa yritykset voivat testata terveys- ja hyvinvointiteknologiaan liittyviä tuotteitaan. Laboratoriossa voidaan samaan testata yrityksen omaa laitetta ja kerätä vastaavaa dataa yleisesti käytössä olevilla fysiologisilla mittauslaitteilla. Laboratoriossa on myös valmiita kaupallisia tuotteita, joihin omaa tuotetta voidaan vertailla. Yritys voi valita täyden palvelun paketin, jossa HeAT hoitaa koko tutkimusprosessin. Mahdollista on myös toteuttaa tutkimusta yhteistyössä HeATin henkilökunnan kanssa tai käyttää laboratoriota tai lainattavia laitteita itsenäisesti.

Meillä on moniammatillinen henkilökunta, joten asiantuntemusta löytyy monenlaisiin yritysten tarpeisiin,yliopisto-opettaja Milla Jauhiainen HeATista sanoo. Kannattaa olla yhteydessä jo ideoinnin alkuvaiheessa, niin voimme suunnitella totetuksen ja varata tarvittavat resurssit.

Oleellisin osa laboratoriota on tila, jota voidaan muokata muistuttamaan kotia, liikuntatilaa tai sairaalaa. Mittauslaitteisto on monipuolista, ja uusimpina laboratorioon on saatu useita fysiologisia signaaleja samaan aikaan langattomasti mittaava BIOPCK MP 160 -laite ja jatkuva-aikainen Finapress-verenpainemittari. Osa mittauslaitteista on lainattavia, kuten kannettava unilaboratorio.

HeAT-laboratorio on myös opetuksen ja tutkimuksen käytössä, ja se muutti tänä vuonna Hervannan kampukselle. Pieni toimipiste on myös Arvo-rakennuksessa Kaupin kampuksella. HeATissa tutkittiin hiljattain, kuinka Moodmetric-sormus tunnistaa kuormittavia tilanteita.

Selvisi, että Moodmetric-sormuksella kuormittavia tilanteita voidaan luokitella lähes yhtä hyvin laboratoriotason laitteella, Jauhianen kertoo. Samalla havaittiin, että yksilön kyky tunnistaa oma stressitasonsa on heikompi kuin laitteiden.

Taitokeskuksessa simuloidaan sairaalaa

Opetus- ja jatkokoulutuskäyttöön tehty Taitokeskus palvelee paitsi oppilaitosten ja sairaalan väkeä myös yrityksiä. Taitokeskuksessa on erilaisia lääketieteellisiä toimenpiteitä varten varusteltua huoneita, jotka sekä kalusteiltaan että laitteiltaan vastaavat Taysia. Toimenpiteitä harjoitellaan torsojen avulla, ja tiloissa opetellaan esimerkiksi kipsaamista, kirurgisia toimenpiteitä sekä toimintaa hengitys- ja verenkiertohäiriöissä. Taitokeskuksessa voidaan simuloida myös potilaan kuljetusprosesseja kotoa sairaalaan ja sairaalassa yksiköstä toiseen.

Taitokeskus on sitä varten, että voidaan ensin rauhassa harjoitella ja sitten siirtyä oikeiden potilaiden pariin, kertoo erikoislääkäri Nina Hutri-Kähönen, Taitokeskuksen johtaja. Tarkoituksena on parantaa potilasturvallisuutta, mutta myös opetella todellisessa hoitotilanteessa tarvittavia taitoja, kuten päätöksentekoa, kommunikaatiota ja tiimityötä.

Taitokeskus on kansainvälisesti ainutlaatuinen konsepti, sillä sen omistavat yhdessä Tampereen yliopisto, TAMK ja Tays. Noin 1000 neliön tilat sijaitsevat Kaupin kampuksella Arvo-rakennuksessa, ja ne on suunniteltu opetuskäyttöön. Jokaisen huoneen katossa on kamerat, joilla tapahtumat voidaan videoida tai niitä voidaan seurata samaan aikaan muista tiloista.

Olemme kiinnostuneita tarjoamaan palveluitamme myös yrityksille, Hutri-Kähönen sanoo. Esittelemme myös mielellämme tilojamme kiinnostuneille.

Kaupin kampuksella jo monta toimijaa

Kaupin kampuksella toimivat Tays, TAMK ja Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta. Ne luovat hyvän perustan testbed-toiminnalle, joka alueelle on muotoutumassa. Muun muassa Tampereen Biopankki, Visaxion, Kirurgian koulutuskeskus ja jo esitellyt HeAT ja Taitokeskus ovat jo vakiinnuttaneet toimintansa. Myös yliopistolliselle sairaalalle tyypillinen tutkimusmyönteisyys helpottaa yhteistyön syntymistä. Oman tärkeän lisänsä kokonaisuuteen tuovat erilaiset hankkeet sekä kliinisen työn asiantuntemus, joka on oleellista palveluiden ja tuotteiden kehittämisessä.

Kehys-hankkeessa pyritään luomaan sote-alalle yhtenäinen tki-ympäristö, kehityspäällikkö Kari Salomaa Taysin TKI-keskuksesta kertoo.

Yhtenä hankkeen osana on luoda yrityksille ”contact point” eli yksi yhteinen kanava, jonka kautta yhteydenotot tulevat. Sitä kautta voisivat tulla myös testbed-toiminnasta kiinnostuneiden yritysten yhteydenotot. Muita meneillään olevia hankkeita ovat CoHeWe, KotiDigi, Tietoallas ja potilastietojärjestelmä UNAn kehittäminen.

Seuraava Health Tuesday pidetään 5. marraskuuta.

Jaa uutinen