Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri kannustaa kestävään liikkumiseen

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampere.Finland-sovelluksesta löytyvä liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri kannustaa tamperelaisia vihreämpään liikkumiseen. Laskurista selviää esimerkiksi oma yleisin kulkumuoto ja kuukausittainen liikkumisen hiilijalanjälki.  Joka kuussa voi tavoitella liikkumisessa kulta-, hopea- tai pronssitasoa.

Kun laskurin laittaa päälle ja sovellukselle antaa luvan seurata sijaintia aina, laskuri mittaa liikkumisen päästöt taustalla eikä erillistä toimintaa käyttäjältä tarvita.

Maksuton laskuri löytyy Tampere.Finland-sovelluksesta

Näin otat hiilijalanjälkilaskurin käyttöön

  1. Lataa puhelimesi sovelluskaupasta Tampere.Finland-sovellus.
  2. Napsauta kuvaketta ”Liikkumisen hiilijalanjälkesi”. Salli taustasijainnin käyttö aina.
  3. Pidä puhelin mukana liikkuessa ja seuraa liikkumisen hiilijalanjälkeä.

Matkat ilmestyvät laskuriin pienellä viiveellä. Jos matkoja ei ilmaannu, tarkista puhelimesi virransäästöasetukset. Tutustu tarvittaessa laskurin ohjeisiin.

                 

Hiilijalanjäljellä voidaan mitata kuinka paljon ilmastopäästöjä erilaiset teot aiheuttavat. Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri seuraa käyttäjän liikkumista kuukausitasolla ja laskee arvion liikkumisen hiilijalanjäljelle.

Laskuri hyödyntää matkapuhelimen sijaintitietoa

Laskuri tunnistaa yleisimmät matkustusmuodot ja laskee arvion hiilijalanjäljelle. Laskurin analytiikka pystyy tunnistamaan yleensä esimerkiksi kävelyn, mutta saattaa sotkea esimerkiksi rullaluistelun tai rivakan juoksun pyöräilyyn. Käyttäjä voi korjata käsin väärin tunnistetun matkustusmuodon kolmen vuorokauden ajan.

Matkustusmuodon tunnistamisessa hyödynnetään matkapuhelimen lähettämää GPS-, gyroskooppi- ja kiihtyvyysdataa. Tampere.Finland-sovellukselle pitää antaa oikeus käyttää sijaintia aina, jotta laskuri voi toimia.

Parempia palveluja asukkaille

Laskurin kautta Tampereen kaupunki saa arvokasta tilastotietoa ja ymmärrystä siitä, missä ja millä tavoin kaupunkilaiset liikkuvat. Näin palveluja voidaan kehittää asukkaiden tarpeita vastaaviksi. Yksittäistä käyttäjää ei pystytä laskurista tunnistamaan.

Liikkumisen hiilijalanjälkilaskurin analytiikan ja rajapinnan on toteuttanut kaupungille Kausal Oy. Laskurin lähdekoodit on lisensoitu avoimen lähdekoodin lisenssillä. Käyttöliittymän on toteuttanut Geniem Oy.

Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri on kehitetty osana STARDUST-projektia, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta (grant agreement N° 774094).

 

Jaa uutinen