Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri kannustaa kestävään liikkumiseen

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampere.Finland-kaupunkisovellus sai kesällä uuden ominaisuuden. Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri kannustaa tamperelaisia vihreämpään liikkumiseen tarjoamalla etuja ja tietoa käyttäjille. Yritykset voivat antaa tarjouksia laskurin käyttäjille ja profiloitua vastuullisten arvojen kannattajaksi.

Laskuri löytyy Tampereen kaupungin kehittämästä Tampere.Finland-sovelluksesta nimellä Liikkumisen hiilijalanjälkesi. Laskurista selviää esimerkiksi oma yleisin kulkumuoto ja kuukausittainen liikkumisen hiilijalanjälki. Laskuria käyttämällä on mahdollista saada tarjouksia, jos liikkuu vähintään keskimääräisen tamperelaisen tavoin hiilipäästöjen näkökulmasta. Joka kuussa voi tavoitella kulta-, hopea- tai pronssitason tarjousta.

Maksuton laskuri löytyy Tampere.Finland-sovelluksesta

Hiilijalanjälkilaskurin saa käyttöön maksutta lataamalla Tampere.Finland-sovelluksen sovelluskaupasta. Laskuri toimii sekä suomeksi että englanniksi. Kun antaa luvan taustasijainnin käyttöön, laskuri alkaa kerätä tietoa liikkumisesta, ja kuljetut matkat näkyvät sen jälkeen laskurista. Laskurista löytyy myös ohjeita, jos kaipaa lisätietoa.

                 

Hiilijalanjäljellä voidaan mitata kuinka paljon ilmastopäästöjä erilaiset teot aiheuttavat. Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri seuraa käyttäjän liikkumista kuukausitasolla ja laskee arvion liikkumisen hiilijalanjäljelle.

Laskuri hyödyntää matkapuhelimen sijaintitietoa

Laskuri tunnistaa yleisimmät matkustusmuodot ja laskee arvion hiilijalanjäljelle. Laskurin analytiikka pystyy tunnistamaan yleensä esimerkiksi kävelyn, mutta saattaa sotkea esimerkiksi rullaluistelun tai rivakan juoksun pyöräilyyn. Käyttäjä voi korjata käsin väärin tunnistetun matkustusmuodon.

Matkustusmuodon tunnistamisessa hyödynnetään matkapuhelimen lähettämää GPS-, gyroskooppi- ja kiihtyvyysdataa. Tampere.Finland-sovellukselle pitää antaa oikeus käyttää sijaintia aina, jotta laskuri voi toimia.

Parempia palveluja asukkaille

Laskurin kautta Tampereen kaupunki saa arvokasta tilastotietoa ja ymmärrystä siitä, missä ja millä tavoin kaupunkilaiset liikkuvat. Näin palveluja voidaan kehittää asukkaiden tarpeita vastaaviksi. Yksittäistä käyttäjää ei pystytä laskurista tunnistamaan.

Haluatko yrityksellesi näkyvyyttä laskuriin?

Edun tarjoaminen liikkumisen hiilijalanjälkilaskurin käyttäjille on maksutonta yrityksille, joilla on jo tarjous Tampere Tunnetuksi Passissa. Passi löytyy myös Tampere.Finland-sovelluksesta, ja sen tarjoukset ovat kaikkien sovelluksen käyttäjien hyödynnettävissä.

Tarjouksia voi ilmoittaa kaupungin yhteistyökumppanin Tampere tunnetuksi ry:n verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella. Tarjousten tulisi koskea tuotetta tai palvelua, joka on vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti tuotettu. Antamalla tarjouksen hiilijalanjälkilaskuriin yritys voi profiloitua ekologisten ja vastuullisten arvojen kannattajaksi.

Liikkumisen hiilijalanjälkilaskurin analytiikan ja rajapinnan on toteuttanut kaupungille Kausal Oy. Laskurin lähdekoodit on lisensoitu avoimen lähdekoodin lisenssillä. Käyttöliittymän on toteuttanut Geniem Oy.

Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri on kehitetty osana STARDUST-projektia. Projekti on osa Smart Tampere –kehitysohjelmaa, joka tukee Tampereen tavoitetta olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. STARDUST-projekti on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta (grant agreement N° 774094).

 

Jaa uutinen