Tampere AR näyttää ratikan kulkemassa Hämeenkadulla

Uusi mobiilisovellus visualisoi, miltä Hämeenkatu näyttää tulevaisuudessa, kun ratikka saadaan osaksi kaupungin liikennettä.

Sovellus toimii Android-käyttöjärjestelmällä ja löytyy Play-kaupasta nimellä Tampere AR. 

Sovelluksen avaamisen ja sijainnin määrittymisen jälkeen ratikka näkyy Keskustorilla ja Stockmannia vastapäätä kännykän kameranäkymässä liikkumassa raiteillaan. Sovelluksessa on hyödynnetty AR-teknologiaa eli lisättyä todellisuutta tuomalla ratikan ja raiteiden 3D-mallinnukset osaksi todellista kaupunkiympäristöä.

Sovelluksesta löytyy myös video, jossa ratikka kulkee kännykän kameranäkymässä.

”Ratikkatyömaa hankaloittaa erityisesti jalankulkua ja pyöräilyä keskusta-alueella. Kokeilussa kaupunkilaisille haluttiin tarjota mahdollisuus kurkistaa tulevaisuuteen eli miltä ratikka tulee näyttämään oikeassa kaupunkiympäristössä ja näin tehdä ratikkaa tutuksi ja osaksi Tampereen kaupunkikuvaa.” Projektipäällikkö Anni Joela sanoo. 

Uuden ja nopeasti kehittyvän teknologian sekä Tampereen kaupungin 3D-mallin sovittaminen toimivaksi mobiilisovellukseksi ei sujunut haasteitta; yhteiskehittämisessä saatiinkin valmiin sovelluksen lisäksi arvokasta oppia luovien ratkaisujen löytymisestä. Tampereen kaupungin puolella saatiin lisää ymmärrystä kaupungin 3D-mallin käytön haasteista. AR-teknologia on vielä verraten uutta ja haavoittuvaista ja tämän luomia haasteita ratkottiinkin pitkin projektia.

”Opimme projektista valtavasti. Emme pelkästään ongelmista, vaan myös kokeilemalla erilaisia tekniikoita, 3D mallien kevyestä toteuttamisesta, uusista tavoista toteuttaa liikkuvia animaatioita ulko- ja sisätilaan ja kolmiuloitteisen pistepilven mahdollisuuksista ja haasteista.” Stellarion Oy toimitusjohtaja Pihla Rostedt sanoo.

Kokeiluprosessin aikana testattiin useita paikantamisratkaisuja. Kun Immersal julkaisi ensimmäisen version alustasta, jolla sisältöä voi paikantaa pistepilven avulla, otettiin se heti testattavaksi. Se osoittautui toimivaksi ratkaisuksi ja sovelluksen toteutus onkin tehty perustuen Immersalin kolmiulotteiseen paikannukseen. Sovellusalustaa voitaisiin mahdollisesti jatkossa käyttää muihinkin tarkoituksiin, missä tarvitaan paikannusta pistepilven avulla.

Tekniikka mahdollistaa erittäin mielenkiintoiset toteutukset.

”Toteutuksesta tuli haasteista huolimatta vetonaulamme esittelytilanteisiin. Uskon, että tämän tekniikan haltuunotto oli meille tärkein saavutus aikoihin. Saimme myös kiinnostavan referenssin ja voimme jatkossa tarjota Tampere AR sovelluksen pistepilvipohjaisia ratkaisuja muuhun käyttöön.” Rostedt iloitsee.

Hämeenkadun ja ratikan tulevaisuutta esittelevä AR-sovellus on kehitetty osana Smart Tampere -ohjelman 6Aika: Opastamisen ekosysteemi -hanketta. Sovelluksen on kehittänyt Stellarion Oy yhdessä DOTS studion kanssa.

Hämeenkadun ja ratikan tulevaisuutta esittelevä AR-sovellus on kehitetty osana Smart Tampere -ohjelman 6Aika: Opastamisen ekosysteemi -hanketta. Sovelluksen on kehittänyt Stellarion Oy yhdessä DOTS studion kanssa. 

 

Lisätiedot:
Anni Joela
Projektipäällikkö
Smart Tampere
+358 40 721 9867
anni.joela@tampere.fi

 

Kuva: Stellarion Oy

Jaa uutinen