Tampere kokeilee avatar-robottia pitkäaikaissairaiden lasten opetuksessa

Alma-robottia käytettiin ensimmäistä kertaa tällä viikolla, kun Koivikkopuiston koulun oppilaat tutkivat Tammerkosken ympäristöä osana ilmiöpohjaisen oppimisen viikkoa. – Robotin ansiosta myös sairaalakoululle opiskelemaan jääneet oppilaat pystyivät seuraamaan opintoretkeä, sairaalaopetuksen vastuuopettaja Riitta Launis iloitsee.

Sairaalahoidossa olevat koululaiset voivat osallistua oman luokkansa opetukseen avatar-robotin avulla.

Tampereen kaupunki kehittää etäopetusta ja koululaisten tasavertaista osallisuutta. Kaupunki hankki avatar-robotin, joka toimii koululaisen silminä ja korvina opetustilanteissa, joihin koululainen ei voi sairautensa vuoksi osallistua. Almaksi nimettyyn robottiin on asennettu kamera ja mikrofoni. Robotti sijoitetaan luokkaan tai muuhun oppimisympäristöön, josta se välittää suojatun yhteyden kautta videokuvaa koululaisen tablettitietokoneelle. Videokuva on suoratoistoa, joten siitä ei jää tallennetta.

Koululainen voi ohjata tablettitietokoneeltaan Alma-robotin päätä kääntymään sekä osoittaa, milloin hän haluaa viitata tai muuten osallistua. Koululainen voi puhua Alman kautta sekä viestiä luokkatovereilleen tunteistaan robotin kasvonilmeiden avulla.

Koululainen voi määritellä avataren silmien asennon. Tarjolla on neljä vaihtoehtoa: neutraali, hämmentynyt, surullinen ja onnellinen. Kuvassa onnelliset silmät. Kuva: No Isolation.

 

Avatarin käytöstä kerätään kokemuksia ensin Koivikkopuiston koulussa, mutta tarpeen mukaan robottia voidaan kokeilla myös muissa kouluissa.

– Haluamme saada kokemuksia, miten avatar soveltuu etäopetukseen ja kuinka oppitunteja tulisi muokata, jotta myös robotin kautta osallistuvien lasten mielenkiinto pysyy yllä, apulaisrehtori Marika Korpinurmi sanoo.

Avatar-robotti AV1 on käytössä Suomessa noin kymmenessä kunnassa. Robotin on kehittänyt norjalainen No Isolation ja Suomeen sitä maahantuo Multitronic Pro.

Jaa uutinen