Tampere Smart City Week: yli 6 000 kävijää, uusia näkökulmia älykkääseen kaupunkiin

Tampere Smart City Week 2020 houkutteli älykkään kaupungin teemojen pariin yhteensä yli 6000 kävijää läheltä ja kaukaa. Viikon aikana älykästä kaupunkia tarkasteltiin niin arkielämän, osallistumisen, teknologian,  teollisuuden kuin liiketoiminnankin näkökulmista lukuisissa tapahtumissa. Kokosimme tähän artikkeliin kohokohtia fiksun viikon varrelta.

Tiedon valoa

Teknologiasta on suuresti hyötyä tulevaisuuden fiksun kaupungin luomisessa, mutta ytimenä on se, miten tehdään parempaa ja kestävämpää arkea kansalaisille ja yrityksille. Osallistuminen nousi vahvaksi teemaksi Tiedon valoa -tapahtumassa, joka avasi Tampere Smart City Weekin.

Lue lisää: tunnelmia ja ajatuksia Tiedon valoa -tapahtumasta

Esports-päivä

Monitoimitalo 13:ssa järjestettiin osana Tampere Smart City Weekiä suuri esports-päivä, jossa kaikenikäiset pääsivät tutustumaan digitaalisen pelaamisen maailmaan. Tampereella on luotu esportsin innovatiivinen toimintamalli, joka edistää nuorten osallistumista. Malli on herättänyt kiinnostusta myös muissa kaupungeissa. Älykäs kaupunki tukee uusien ekosysteemien syntyä, mistä syksyllä käynnistynyt Tampere Game Hub on hyvä esimerkki. Pelialasta on tullut myös Suomelle tärkeä vientiala.

Nordic Drone Event 2020

Nordic Drone Event 2020 keräsi alan asiantuntijat Tampereelle pohtimaan dronetoiminnan tulevaisuutta. Droneista toivotaan apua kaupunkien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen, joten on tarpeen selvittää, milloin drone on todella vähähiilisempi vaihtoehto esimerkiksi kuljetuksissa. Toisaalta myös ilmatilan hallinta vaatii uusia ratkaisuja, jotta dronetoiminta voi ylipäätään laajeta.

Lue lisää dronetoiminnan mahdollisuuksista ja avoimista kysymyksistä.

Smart City Mindtrek 2020

Smart City Mindtrek 2020 International Conference & Business Expo on jokseenkin pakollinen tapahtuma kaikille, joita älykaupungit kiinnostavat. Tapahtumassa ovat esillä älykkään kaupungin uudet ideat, ratkaisut ja visiot.

Monet tapahtuman esityksistä olivat perinteiseen tapaan painottuneita teknologiaan, mutta tänä vuonna Tampere näytti älykkäiden kaupunkien kehitykselle uutta suuntaa. Asukkaiden osallistuminen on nouseva teema ja kansalaisten ääni halutaan kuuluviin. Se on samalla tehokas tapa jalostaa älykaupungin ideat käytännön toimiksi, palveluiksi ja tuotteiksi, jotka ovat asukkaiden tarpeiden mukaisia.

Lue avajaisjuttu: Älykkään kaupungin uudet ideat

Smart City Mindtrek 2020 -tapahtuman ohjelma koostui useasta eri teemasta, jotka tarjosivat näkökulmia kaupunkien älykkyyteen. Teemoja yhdistelemällä saa kuvaa siitä, mitä millaista yhteistyötä tarvitaan, jotta älykkään kaupungin ratkaisut toteutuvat. Yhteistyötä tehdään yksityisen ja julkisen puolen välillä sekä yli rajojen eri toimialoilla, tutkimuksessa ja teknologioissa. Näin on mahdollista saada esimerkiksi autonomiset bussit jonain päivänä helpottamaan liikkumista.

Lue lisää: Älykäs kaupunki ei synny simppelisti – siksi se tehdään yhdessä

Yksi tämän vuoden ajankohtaisista ja tapahtuman kävijäpalautteessa kiinnostavimpina pidetyistä teemoista oli tekoäly, jonka tuomiin mahdollisuuksiin, haasteisiin ja etiikkaan moni pirkanmaalaisyrityskin pureutuu parhaillaan. Tekoälyratkaisut luovat uusia työpaikkoja, liiketoimintamahdollisuuksia ja parempia palveluja.

Lue artikkeli: Mikä tekoälyratkaisuissa puhuttaa juuri nyt?

Smart City Mindtrek 2020 keräsi osallistujia 29 maasta, erityisesti Pohjoismaista ja Euroopasta, mutta myös esimerkiksi Brasiliasta, USA:sta, Israelista ja Thaimaasta. Kävijäpalautteen perusteella moni tapahtumaan osallistunut on kiinnostunut tulemaan myös seuraavalla kerralla. 

Replikointityöpaja

Suomalaiset kaupungit ja niiden kumppaniyritykset esittelivät energiatehokkaan ja hiilineutraalin asumisen ja liikkumisen ratkaisuja Tampereella Smart City Weekin aikana. Noin 50 osallistujaa eri puolilta Eurooppaa sai kuulla replikointityöpajassa, miten Helsingissä, Keravalla, Oulussa, Tampereella ja Vaasassa on kehitetty esimerkiksi vähäpäästöistä asumista, kaukolämpöä ja joukkoliikennettä.

Lue lisää: Energiatehokkaan asumisen ja liikkumisen oppeja

Tampere Business Forum

Smart City Weekin päättänyt Tampere Business Forum -tapahtuma ponnisti vauhtia seudun teollisesta historiasta ja pohdiskeli tulevaisuuden rakentamista. ”Yrittäjät satsaamaan vastuullisuuteen, koululaiset vierailuille tehtaisiin ja Tampereen seudun teolliset tuotteet esille Keskustorille” – näin tapahtuma innosti osallistujiaan ja koko seutua tekemään teollisista työpaikoista jälleen houkuttelevampia.

Tiedote tapahtumasta: Tampere Business Forum haastaa Pirkanmaan tekemään teollisuuden tulevaisuutta yhdessä

Jaa uutinen