Tampereella kokeillaan aktiivisuussensoreita päiväkodeissa

Tampereen kaupunki kokeilee aktiivisuussensoria ja -sovellusta kuudessa päiväkotiryhmässä osana Smart Tampere -ohjelmaa. Kokeilussa on mukana 100 lasta ja päiväkotien työntekijöitä. Lapset ja kasvattajat käyttävät päiväkotipäivän ajan ranteeseen kiinnitettyä aktiivisuussensoria, joka tallentaa liikkumismäärät. Aktiivisuussensorikokeilun tavoitteena on selvittää, voidaanko lapsia innostaa liikkumaan digitaalisten välineiden avulla.

Tieto liikkumisesta siirretään ReimaGO-sovellukseen, josta lapset ja heidän huoltajansa voivat nähdä lapsen liikkumistiedot. Päiväkodin työntekijät puolestaan näkevät tiedon, kuinka paljon liikettä koko lapsiryhmälle on tullut eri päivinä. Tieto auttaa myös kasvattajia suunnittelemaan päiviä niin, että lapsille tulee enemmän tilaisuuksia liikkua.

Lasten liikkumattomuus on tunnistettu ongelma

Lasten liikkumattomuus on tutkitusti ongelma. Nykyään lapset liikkuvat keskimäärin yhdestä kahteen tuntiin päivässä, vaikka fyysisen aktiivisuuden määrä pitäisi olla kolme tuntia päivässä. Vain 10–20 prosenttia lapsista liikkuu riittävästi.

On todettu, että fyysinen aktiivisuus tai passiivisuus urautuu jo kolmen vuoden iässä. Siksi on ehdottoman tärkeää, että alle kouluikäisten lasten kanssa liikutaan paljon, Heli Ketola sanoo.

Päivittäisen fyysisen aktiivisuuden määrä tulisi koostua kuormittavuudeltaan monipuolisesta liikkumisesta: kevyestä liikkumisesta, aktiivisesta ulkoilusta sekä erittäin vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta.

Kokeilun jatko selviää syksyllä

Aktiivisuussensorikokeilu kestää kesäkuun loppuun saakka. Kokeilun jälkeen päiväkotien työntekijät arvioivat, innostaako aktiivisuussensorin ja -sovelluksen käyttö lapsia liikkumaan ja soveltuuko se osaksi muuta päiväkodissa annettavaa opetusta ja kasvatusta. Tämän jälkeen päätetään, laajennetaanko rannekkeen käyttöä muihin päiväkoteihin.

ReimaGO-sensorin ja -sovelluksen valmistuttaja on Reima Oy. Aktiivisuussensorin on Reimalle valmistanut Suunto. Kokeilu on osa Smart Tampere -ohjelmaa.

Video: Pohjolan päiväkodin lapset kertovat aktiivisuussensorin ja -sovelluksen käytöstä

Jaa uutinen