Terveisiä turvallisuudesta — Avaimet onnistumiseen 

Turvallisuusteeman osalta syksy on pyörähtänyt vauhdikkaasti käyntiin. Elokuun alkupäivinä saimme hienon viestin, että Tampereen kaupungin kaupunki- ja tapahtumaturvallisuuden kehittämiseen liittyvä 4 M€ kokoluokan SURE-hanke hyväksyttiin EU:n Urban Innovative Actions -ohjelman 4. hakukierroksen kovassa kilpailussa.

Kyseisessä rahoituksessa painotetaan vahvasti hakemusten innovatiivisuutta ja haastavuutta sekä edellytetään laajoja paikallisia kumppanuuksia. Toteutettavien mallien ja ratkaisujen pitää myös hyödyttää muita eurooppalaisia kaupunkeja ja olla näihin siirrettävissä. Näiden mittareiden valossa seudun turvallisuusosaaminen on siis eurooppalaista kärkeä.

Aivan sattumalta tuo hanke ei kovassa kilpailussa selvinnyt yhdeksi voitokkaista hankkeista. Pohjaa vahvalle hakemukselle rakennettiin jo vuoden 2018 keväällä, jolloin turvallisuus päätettiin nostaa yhdeksi Tampereen kaupungin Smart Tampere Ekosysteemiohjelman poikkileikkaavista teemoista. Tässä yhteydessä alustavasti suunniteltiin toimenpiteet, joilla hankevalmistelua tehdään osana Älykkään turvallisuuden ekosysteemi: Liiketoimintamallit ja kokeilut -hanketta.

Syksyn 2018 ja kevään aikana toteutimme joukon erilaisia toimenpiteitä:

  • Loimme älykkään turvallisuuden tilannekuvan sekä bechmarkkasimme parhaita käytäntöjä ja kovimpia keskittymiä (näistä lisää tulevissa blogiteksteissä).
  • Käynnistimme kaksi kaupunkiturvallisuuden kokeilua: Lucasoftin kokeilussa selvitettiin, miten alakouluikäisille voisi opettaa turvallisuusasioita nykyaikaisesti ja kiinnostavasti, kun taas Viria Securityn ja Procemexin kokeilussa selvitetään ikäihmisten kaatumisen ennakointia ja tunnistamista tekoälyyn liittyen.
  • Näiden lisäksi pidimme neljä avointa ja yhden kohdistetun työpajan sekä turvallisuusseminaarin

Monipuolisista toimenpiteistä koostuva huolellinen ja kattava pohjatyö loi erinomaiset edellytykset SURE-hankehakemuksen läpimenolle. Esimerkiksi tapahtumaturvallisuuden työpajan tuloksia ja ajattelua voitiin suoraan hyödyntää hakemusvalmistelussa. Myös partnerit hakemukseen löytyivät toimenpiteiden yhteydessä tapahtuneiden kohtaamisten kautta. Hakemuksen kirjoittamisesta vastasi Suomen Itämeri Instituutti, jolla on erinomainen osaaminen EU-hankkeiden valmistelusta.

Kun rauta on kuumaa, on taottava!

Tehty työ, seudun monipuolinen ja vahva turvallisuusosaaminen sekä vallitseva yhdessä tekemisen kulttuuri luovat mitä parhaat edellytykset myös muiden turvallisuushankkeiden läpimenolle. Tätä kannattaa nyt hyödyntää. Tampere onkin mukana esimerkiksi SU-INFRA02-2019 Horizon-haussa ”UrbanGuard” -konsortiossa yhdessä kaupunkien Limerick (Irlanti), Valencia (Espanja) ja Sao Paulo (Brasilia) kanssa. Hankkeessa on laaja kansainvälinen konsortio ja kotimaisena kumppanina hankkeessa on mukana Tampereen kaupungin lisäksi Teknologian tutkimuskeskus VTT. Hakemus liittyy älykaupunkien turvallisuuteen ja sen sisällöt ovat sovitettavissa yhteen SURE-hankkeen kanssa.

Töitä turvallisuuden ammattilaiselle

Oletko kiinnostunut kehittämään kaupunki- ja tapahtumaturvallisuutta Tampereella? Haemme nyt toimialaosaajaa SURE-hankkeeseen: https://businesstampere.com/fi/?rekry=business-tampere-rekrytoi-asiakkuusvastaava-turvallisuus. Haku on auki 27.9. saakka, joten toimithan heti, jos asia kiinnostaa sinua tai ihmisiä verkostossasi!

 

Petri Nykänen
Turvallissuusteeman vetäjä
Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Business Tampere
petri.nykanen@businesstampere.com
p. 040 806 2375

Terveisiä turvallisuudesta -blogitekstit kertovat Smart Tampere -ohjelman älykkään turvallisuuden teematekemisestä. Seuraavassa julkaisussa (19.9.) kerrotaan tarkemmin Tampereen seudun älykkään turvallisuuden tilannekuvasta, joka pitää sisällään seudun turvallisuustoimijoiden tunnistamisen, kokonaisturvallisuuden viitekehyksen luomisen ja seudullisten prioriteettien määrittämisen.

Jaa uutinen