Uusia bisnesratkaisuja ja parempaa arkea datalla, teollisella internetillä ja 5G-verkolla

Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampere Smart City Week pidettiin tammikuun lopussa. TSCW-konferenssissa yhtenä pääteemana olivat datan hyödyntäminen, 5G ja teollisen internetin ratkaisut. Millaista kehitystä on nähtävissä? Mitä dataan, 5G-verkkoon ja teolliseen internetiin liittyviä projekteja Pohjoismaissa on tällä hetkellä käynnissä?

Älykaupunkien kehittämisessä ja turvallisuudessa riittää mahdollisuuksia ja haasteita. TSCW-konferenssissa asiantuntijat jakoivat omia esimerkkejään datan, teollisen internetin ja yksityisen 5G-verkon hyödyntämisestä uusien yritysratkaisujen ja paremman arjen kehittämisessä.

5G mahdollistaa älykkään liikkumisen

Itseohjautuvia autoja on testattu Hervannassa vuodesta 2018 asti. Testialue antaa yrityksille mahdollisuuden testata ja kehittää älykkäitä liikenneratkaisuja oikeassa kaupunkiympäristössä. Markku Niemi, asiakkuusvastaava Business Tampereesta, kertoi tuoreimmat uutiset Hervannan 5G-testialueen palveluista. Hiljattain alueesta on tehty myös digitaalinen kaksonen eli virtuaalinen simulointimalli. Se palvelee yrityksiä, jotka haluavat testata tuotteitaan alueella myös etänä. Aikaisen vaiheen testaus voidaan suorittaa etänä, ja vasta myöhemmin paikan päällä.

– Miksi Hervanta? Alueella on eläväinen ekosysteemi, vahvaa asiantuntijuutta ja julkinen tuki. Tampereen kaupunki suunnittelee itseohjautuvien ajoneuvojen hyödyntämistä palveluissaan. Kolmas syy on oppia lisää siitä, mikä kaupungin rooli näiden verkostojen rakentamisessa on, Niemi tiivisti.

Yksi Tampereen suurista investoinneista tulevaisuuden liikenteeseen on Tampereen Ratikka. Robottibussien hyödyntäminen osana liikenneverkkoa on pohdinnassa.

Turvallista ja nopeaa datansiirtoa

Suomi otti ensimmäisenä maana käyttöön 5G-verkon vuonna 2018, ja tällä hetkellä 5G-verkon kattavuus Suomessa on jo 40 prosenttia. Hervannan 5G-testialue hyödyntää Nokian pilvipohjaista yksityistä LTE-testiverkkoa. Lyhyt vasteaika mahdollistaa itseohjautuvien ajoneuvojen vaatiman reaaliaikaisen etäyhteyden.

Yksityisessä 5G-verkossa data pysyy paikallisena ja verkon kapasiteetin riittävyys kriittisille palveluille voidaan varmistaa. Eetu Prieur, Elisan mobiiliratkaisujen johtaja, esitteli esimerkkejä 5G-palveluista, kuten drone-sovelluksista, prosessien automatisoinnista ja videovalvonnasta. Nopeamman datansiirron ansiosta voidaan jatkuvasti kehittää lisää digitaalisia tuotteita ja palveluita.

Teollisen internetin alustan hankinta – mitä ottaa huomioon?

Keskiviikon konferenssin lopuksi Tukholman ja Tampereen kaupungit jakoivat kokemuksiaan teollisen internetin alustojen hankintaprosesseista.

Tukholman kaupungin projektipäällikkö Maria Holm kertoi kaupungin Smart & Connected -ohjelman ja strategian mukaisen teollisen internetin alustan hankinnasta.

Tukholma käynnisti hankinnasta kilpailullisen neuvottelumenettelyn oppiakseen lisää alustasta hankintaprosessin aikana. Lopulliset sopimukset kirjoitetaan tänä keväänä 19 kuukauden keskustelujen jälkeen.

Maarit Vehviläinen, STARDUST-hankkeen projektipäällikkö Tampereen kaupungilta, jakoi kokemuksia Tampereen kaupungin hankintaprosessista, johon myös STARDUST-projekti osallistuu. STARDUST-projekti tavoittelee energiatehokkuutta ja hiilidioksidipäästöjen leikkausta. Tampereen kaupunki tarvitsee reaaliaikaista dataa päätöksenteon tueksi matkallaan kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä.

– Ulkovalaistusverkko muodostaa luonnollisesti hyvän fyysisen alustan, jota voidaan käyttää kattavan sensoriverkoston rakentamiseen. Siksi on mahdollista yhdistää sensorit valaistusverkostoon. Meillä oli visio siitä, mitä halusimme, eli valaistuksen yhdistäminen teolliseen internetiin, Vehviläinen sanoi.

Molemmat kokivat useiden palveluiden yhdistämisen samalle alustalle haastavaksi ja prosessin aikaa vieväksi. Nopeuttaakseen prosessia Holm piti hyödyllisenä palveluiden ja hankintaprosessin jakamista pienemmiksi operationaalisiksi projekteiksi. Vehviläinen oppi, että dokumentteja tarvittaisiin enemmän neuvotteluvaiheen keskustelujen tueksi.

Koska monet pohjoismaiset kaupungit ratkovat samanlaisia ongelmia älykkäiden ratkaisujen ympärillä, on tiivis yhteistyö avain menestykseen. Konferenssissa nähdyt esitykset alleviivasivat pohjoismaisen yhteistyön korkeaa tasoa, ei vain kaupunkien, vaan myös yritysten, kansalaisten, tutkijoiden ja viranomaisten välillä.

Jaa uutinen