Kaupunki kehittää

Joukkoliikenteen digihankinnat

Tampereen seudun joukkoliikenteen järjestelmiä uudistetaan. Uusien järjestelmien avulla bussilippujen ostaminen helpottuu, bussien liikkeistä saa tarkempaa tietoa myös poikkeustilanteissa ja bussireittien suunnittelu on sujuvampaa.

Osakokonaisuudet

Bussilippujen ostaminen helpottuu

Maksujärjestelmässä siirrytään uuteen tunnistepohjaiseen järjestelmään, joka tarkoittaa sitä, että maksamiseen voi käyttää muutakin tunnistetta kuin nykyistä matkakorttia, esimerkiksi viivakoodia tai matkapuhelimen NFC-toimintoa.

Tulevaisuudessa myös muut toimijat voivat myydä bussilippuja osana palveluitaan. Lippujen myynnistä kiinnostuneet toimijat voivat sopia myyntirajapinnan käytöstä Tampereen seudun joukkoliikenteen kanssa, kunhan järjestelmä lanseerataan.

Uusi maksujärjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain. Aluksi asiakkaat voivat maksaa kertalipun älypuhelimeen ladattavalla Nysse Mobiili -sovelluksella. Myöhemmin mobiilimaksamista laajennetaan muihin lipputyyppeihin. Uusi maksujärjestelmä pyritään ottamaan täysin käyttöön viimeistään vuonna 2020.

Reaaliaikaista tietoa myös poikkeustilanteissa

Uuden infojärjestelmän ansiosta matkustajat voivat saada reaaliaikaista tietoa myös poikkeus- ja häiriötilanteista esimerkiksi liikenneonnettomuuksista. Lisäksi infojärjestelmän avulla annetaan busseille liikennevaloetuuksia, jotka lisäävät täsmällisyyttä ja lyhentävät ajoaikoja. Uusi infojärjestelmä on käytössä loppuvuodesta 2019.

Sujuvampaa joukkoliikenteen suunnittelua

Suunnittelujärjestelmän avulla suunnitellaan joukkoliikenteen reitit ja aikataulut. Nykyinen suunnittelujärjestelmä on otettu käyttöön vuonna 2001. Suunnittelujärjestelmän käyttäminen vaatii paljon manuaalista työtä, jonka uudemmissa järjestelmissä voisi automatisoida. Tästä syystä kaupunki kilpailutti uuden suunnittelujärjestelmän, joka otetaan käyttöön vuonna 2019.

Tiesitkö?

Kaupunki tarjoaa avointa dataa

Joukkoliikenteen reaaliaikaiset tiedot jaetaan avoimena datana ja rajapintoina Tampereen kaupungin dataportaalissa. Avointa dataa voi hyödyntää esimerkiksi erilaisten sovellusten rakentamiseen.

Lisätietoja

Jukka Puranen

Projektipäällikkö

Joukkoliikenteen digihankinnat

Tampereen kaupunki

— 050 541 1312

— jukka.t.puranen@tampere.fi