Kaupunki kehittää

Digitaaliset oppimisympäristöt päiväkodeissa

Tampereen kaupunki kokeilee erilaisia pedagogisia ratkaisuja digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiseksi sekä varhaiskasvatuksessa että esi- ja perusopetuksessa. Kokeilujen kautta löydämme parhaat oppimista rikastavat sovellukset. Pyrimme myös helpottamaan kasvattajien ja vanhempien välistä viestintää ja kehittämään päiväkotien toimintaprosesseja digitaalisten ratkaisujen avulla. Tavoitteenamme on sujuva arki älykkäässä kaupungissa.

Katso videolta, millaista on Aadan, 4, arki älykaupungissa.

Kokeiluja

Lisätty todellisuus esiopetuksessa

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa kokeillaan 3D Bear oy:n sovellusta, jonka avulla lapset voivat tutustua lisättyyn todellisuuteen (AR, augmented reality). Lapset käyttävät sovellusta taulutietokoneilla, joiden kameran läpi he tarkastelevat ympäristöään. Sovelluksen avulla lapset voivat lisätä näkymään erilaisia kuvioita ja hahmoja. Lisätyn todellisuuden sovelluksen avulla harjoitetaan muun muassa lasten avaruudellista hahmottamiskykyä, medialukutaitoa sekä tarinankerronnan taitoja.

Sujuvampaa viestintää

Tampereen kaupunki on kokeillut videovälitteistä puhelintulkkauspalvelua henkilöstön ja huoltajien väliseen yhteistyöhön eri päiväkodeissa Hervannan alueella. Henkilökunta ottaa Túlka-sovelluksella yhteyttä tulkkiin, joka tulkkaa keskustelun välittömästi. Sekä huoltajien että kasvattajien mielestä palvelu on erittäin tarpeellinen, joten syksyllä 2018 alkanutta kokeilua laajennetaan vuoden 2019 aikana useampaan varhaiskasvatuksen yksikköön sekä kouluihin.

Muutamissa varhaiskasvatuksen yksiköissä on kokeiltu syksystä 2017 alkaen varhaiskasvatussuunnitelmien käymistä Skypen avulla. Tavoitteena on tulevaisuudessa laajentaa kokeilua useampiin yksiköihin tarpeen mukaan.

Uuden toiminnanohjausjärjestelmän kilpailuttaminen

Tampereen kaupungin tavoitteena on uudistaa ja digitalisoida kasvatus- ja opetuspalvelujen asiakas- ja toiminnanohjauksen prosessit vuosina 2019—2020. Prosessien uudistaminen ja digitalisointi vaatii uuden yhteisen toiminnanohjausjärjestelmän kilpailuttamista ja hankintaa.

Tavoitteena on tarjota huoltajille sujuvat palvelut ja yksi järjestelmä, joka helpottaa asiointia lapsen asioissa eri kasvattajien kanssa niin päiväkodissa kuin koulussa. Henkilökunnan näkökulmasta uudet toimintatavat ja käyttäjälähtöinen palvelu edistävät työhyvinvointia sekä tukevat toiminnan, talouden ja resurssien ohjaamista.

Kilpailuttaminen käynnistyy vuoden 2019 aikana.

Tiesitkö?

Blogi kokoaa varhaiskasvattajien kokemuksia pedagogisista kokeiluista

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen on tärkeä kansalaistaito, jota harjoitellaan päiväkoti-iästä alkaen. Tieto- ja viestintätekniikka on osa monipuolista ja osallistavaa oppimisympäristöä.  Digimatkalla Mansessa -blogi esittelee Tampereen kaupungin päiväkodeissa ja eskariryhmissä tehtyjä digitaalisten oppimisympäristöjen kokeiluja niin kasvatuksen ammattilaisille kuin vanhemmillekin. Tutustu ja innostu!

Lisätietoja

Heli Ketola

Projektipäällikkö

Digitaaliset oppimisympäristöt varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa

Tampereen kaupunki

— 040 7492072

— heli.ketola@tampere.fi