Kaupunki kehittää

Opetusrobotit

Tampereella jo 1.-2. -luokilla opiskellaan vieraita kieliä ja matematiikkaa. Pienet oppilaat eivät siis välttämättä osaa vielä lukea, kun vieraiden kielien ja matematiikan opiskelu alkaa. Kaupunki kokeilee puhuvia robotteja, joiden kanssa lapset voivat harjoitella heille luontevalla tavalla – keskustelemalla.

Osakokonaisuudet

Humanoidirobotti Elias opettaa kieliä

Puhuva humanoidirobotti Elias työskentelee kieltenopettajien apurina Tammelan koululla. Robotti soveltuu pienten lasten taitojen harjoitteluun. Lapsilta ei vaadita luku- eikä kirjoitustaitoa, sillä Elias osaa kertoa tehtävät ääneen ja tunnistaa oppilaan vastaukset. Eliaksen yhteydessä on myös taulutietokone, josta lapsi voi kuvien avulla valita erilaisia harjoituksia, joita hän tekee Eliaksen kanssa. Tällä hetkellä robotin kanssa voi harjoitella englannin, ranskan ja saksan kielten alkeita.

Ovobotin kanssa treenataan matikkaa

Pöllö muistuttava robotti kyselee lapsilta matematiikka-aiheisia kysymyksiä ja lapset antavat vastauksen sanomalla sen ääneen robotille. Robotissa hyödynnetään kehittynyttä puheentunnistusta. Se osaa automaattisesti mukauttaa kysymykset lapsen taitotason mukaisiksi ja nostaa tasoa sitä mukaa kun lapsi oppii.

Tiesitkö?

Tampere edelläkävijänä robottien hyödyntämisessä

Tampereen kaupunki oli ensimmäinen kaupunki Suomessa, joka otti käyttöönsä kieltenopetusrobotti Eliaksen. Tamperelaiset opettajat ja oppilaat ovat kehittäneet Eliaksen taitoja ja tarinaa: vaikkapa vastauksen siihen, mikä on robotin lempiväri. Eliaksen ympärille on syntynyt monia projekteja, joissa opitaan uusien kielien lisäksi muun muassa ohjelmointia, multimediataitoja ja kirjoittamista.

Lisätietoja

Heli Ketola

Projektipäällikkö

Digitaaliset oppimisympäristöt varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa

Tampereen kaupunki

— 040 7492072

— heli.ketola@tampere.fi