Kaupunki kehittää

Sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu Omaolo

Uusien oireiden tai palvelutarpeiden yllättäessä moni etsii ensin neuvoja verkosta. Tietoa on tarjolla paljon, mutta se on pirstaleista, eivätkä neuvot ole henkilökohtaisia. Tähän ongelmaan on ryhdytty kehittämään valtakunnallista ratkaisua, digitaalista Omaolo-palvelua. Myös Tampere on mukana hankkeessa.

omaolo.fi

Uusia palveluja

Oirearviot

Omaolon oirearvioiden avulla voi luotettavasti ja helposti arvioida tarvettaan hoitoon. Oirearviokyselyt pohjautuvat viimeisimpään tutkittuun tietoon ja Käypä hoito -suosituksiin. Mikäli tilanne vaatii, saa Omaolon kautta juuri omaan tilanteeseensa sopivan ohjauksen valitsemansa kunnan tai sairaanhoitopiirin palveluiden pariin. Hoitosuositus voi olla esimerkiksi suora sähköinen yhteydenotto tai ajanvaraus hoitajalle, lääkärille tai vaikka fysioterapeutille, kehotus mennä heti päivystykseen tai ohjeita kotihoitoon. Oirearvion voi täyttää koska tahansa ja tietokantaan perustuvan vastauksen saa heti. Vastauksen voi lähettää myös ammattilaisen katsottavaksi.

Tällä hetkellä palvelussa saa oirearvion täyttämällä toimintaohjeita alaselkäkipuun, virtsatietulehdusepäilyyn tai flunssaan. Omaolon palvelut laajenevat vuoden 2019 aikana. Sinne tulee muun muassa 12 uutta oirearviota, kokonaisvaltainen hyvinvointitarkastus ja hyvinvointivalmennuksia.

Palvelutarvearviot

Palveluarvioiden avulla pystyy arvioimaan, millaista tukea tai apua omaan tai läheisensä elämäntilanteeseen olisi tarjolla. Arviot pohjautuvat lainsäädäntöön ja yhteisesti sovittuihin kriteereihin. Tiedot voi tallentaa itselleen Omaoloon. Palvelusta tietoa myös kolmannen sektorin palveluista, joista voisi olla hyötyä ja apua henkilön elämäntilanteessa.

Tällä hetkellä Tampereella Omaolon avulla voi arvioida, onko oikeutettu omaishoidon tukeen, kuljetuspalveluihin tai henkilökohtaiseen apuun.

Tiesitkö?

Omaolon kautta voi saada reseptin selkeän virtsatietulehduksen hoitoon vain muutamissa tunneissa.