Yhteiskehittämistä ja energiatehokasta asumista Härmälänrannassa

Skanska on rakentanut Tampereen uutta kaupunginosaa Härmälänrantaa jo kahdeksan vuotta. Syyskuun alussa järjestetty Härmälänrannan innovaatiopäivä kokosi lähes 20 asukasta ja useita yritysedustajia paikalle kuulemaan alueen palveluista sekä ideoimaan yhdessä tulevaa kehitystä. Uusia energiatehokkaita ratkaisuja kehitetään esimerkiksi As Oy Tampereen Härmälänrannan Sampossa.

Härmälänrannan innovaatiopäivässä esiteltiin muun muassa Hertz Oy:n yhteiskäyttöautojen vuokrauspalvelua ja Enermix Oy:n taloyhtiöille suunnattua älykäs kaukolämpö -palvelua.

Halusimme tarjota yrityksille tilaisuuden esitellä potentiaalisille asiakkaille alueella jo käytössä olevia tai kehitteillä olevia palveluja, saada palautetta niistä ja kehittää uutta yhteistyössä, kuvailee yksikönjohtaja Toni Tuomola Skanska Talonrakennus Oy:stä.

Asukkailta kerättiin myös ideoita, miten Härmälänranta ja Tampereen kaupunki voisivat muuttua hiilineutraaliksi lähivuosina. Saadussa palautteessa korostui pyöräilyolosuhteiden ja jätteiden lajittelumahdollisuuksien kehittäminen sekä sujuvan bussimatkustamisen turvaaminen vuoroja lisäämällä.

Härmälänrannassa vaikuttaa asuvan aktiivista ja ilmastotietoista väkeä. Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi asukkaiden osallistaminen alueen kehittämiseen on tärkeää, kertoo projektipäällikkö Maarit Vehviläinen Tampereen kaupungilta.

Asumisen hiilipäästöjä vähentämässä

Tampereen kaupungille ja Skanskalle ilmastonmuutoksen torjunta on tärkeää. Härmälänrantaan rakennettavassa 7-kerroksisessa As Oy Tampereen Härmälänrannan Sampossa tutkitaankin tekniikoita, joilla saadaan vähennettyä asumisen hiilidioksidipäästöjä.

Sampon katolle tulee aurinkopaneeleja, joista kerättyä energiaa hyödynnetään esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmässä, hisseissä sekä rakennuksen valaistuksessa. Ilmanvaihtojärjestelmä sisältää tuloilman viilennyksen ja koneessa on lämmön talteenotto. Huoneistoa viilennetään usein auringonpaisteen aikaan, jolloin viilennykseen tarvittava energia saadaan kätevästi aurinkopaneeleista. Jokaisella autopaikalla on mahdollisuus sähköauton lataukseen ja pieniin asuntoihin ei rakenneta saunaa. Lisäksi kellarissa on pyörille hyvin säilytystilaa ja pyöränhuoltopiste.

Hyödynnämme myös jakamistaloutta. Asukkaat voivat varata ensimmäisestä kerroksesta tilan vieraiden majoitukseen, jolloin itse asuntoon ei välttämättä tarvita vierashuonetta, kertoo projekti-insinööri Niklas Töyrylä

Asumismukavuutta Sampossa lisäävät vesikiertoinen lattialämmitys sekä mahdollisuus hallita sisäilman lämpötilaa ja ilmanvaihtoa yhdestä älypaneelista. As Oy Tampereen Härmälänrannan Sampoa ja siinä kehitettäviä ratkaisuja seurataan kansainvälisessä STARDUST-projektissa.

EU-rahoitteisessa STARDUST-projektissa kehitetään vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita ICT-ratkaisuja mm. sähköisen liikenteen, älykkään ulkovalaistuksen, kiinteistöjen lämmön kysyntäjouston sekä uusien asuinalueiden energiantuotannon teemoista. Hankkeessa ovat mukana myös esimerkiksi Pamplonan (Espanja) ja Trenton (Italia) kaupungit. Projekti jatkuu syksyyn 2021 saakka.

Lisätietoja

Maarit Vehviläinen
Projektipäällikkö, Tampereen kaupunki
puh. 050 336 7696
maarit.vehvilainen@tampere.fi

Toni Tuomola
Yksikönjohtaja, Skanska Talonrakennus Oy
puh. 040 754 3045
toni.tuomola@skanska.fi

STARDUST-projekti
Härmälänranta
Sampo

Kuva: Unrealer Oy

Jaa uutinen