Smart Tampere ja yritykset älykaupunkimessuilla Barcelonassa


Smart Tampere ja ryhmä älykkään kaupungin ratkaisujen parissa toimivia yrityksiä esittelee marraskuussa osaamistaan Smart City Expossa Barcelonassa. Maailman suurimpiin kuuluvat älykaupunkimessut ovat juuri se tapahtuma, jonne verkostoitumisesta, uusista asiakkaista, yhteistyökumppaneista ja näkökulmista kiinnostuneiden on syytäkin suunnistaa.

Smart City Expo World Congress (SCEWC) kokoaa yhteen valtavan joukon älykaupunkiosaamista: yli 800 näytteilleasettajaa ja yli 20 000 kävijää eri puolilta maailmaa. Pohjoismaiden paviljongissa messukävijöillä on mahdollisuus muun muassa seurata Tampereen seudun linja-autoliikennettä. Wapice Oy virittää nähtäville järjestelmän, josta voi tarkastella reaaliajassa tamperelaisten bussien kulkua ja energiankulutusta.

Wapice on ollut teollisuuden digitalisaatiokumppanina pitkään ja käyttää nyt teollisuuden parissa kehittämäänsä osaamista myös älykaupungin ratkaisuihin, esimerkiksi älyliikenteen ja -rakennusten kehittämiseen. Kun Smart Tampere -ohjelma julkisti mahdollisuuden päästä mukaan älykkään kaupungin nopeisiin kokeiluihin, yritys halusi ilman muuta osallistua.

– Wapicen oma IoT-Ticket -järjestelmä soveltuu monenlaiseen käyttöön. Smart Tampereen 6Aika: City Iot -hankkeen kanssa käytämme sitä bussiliikenteen datan keräämiseen ja analysointiin, jotta esimerkiksi bussien käyttökustannuksia ymmärrettäisiin paremmin ja aikataulusuunnittelu helpottuisi, kertoo Wapicen tuotepäällikkö Mika Ranta-aho.

IoT-Ticket -järjestelmän käyttäjät voivat rakentaa nopeasti erilaisia sovelluksia ja näkymiä, joten uusien ideoiden kokeileminen on helppoa.

”Grow. Smart. Together.” Smart Tampere -ohjelman tunnus korostaa yhteistyötä, joten yritysten ja julkisen puolen yhteiskehittäminen on toteutuksessa keskeinen keino. Smart Tampereella on meneillään kymmenkunta nopeaa kokeilua eri yritysten kanssa.

Wapicen ja Smart Tampereen kokeilu on hyvä esimerkki yhteistyöstä: yritys tuo kokeiluun digitalisaation osaamista ja työkaluja, kaupunki taas elävän elämän datalähteen eli todellisissa tehtävissään liikkuvat linja-autot.

– Saamme näin lisää arvokasta kokemusta aidoista älykaupungin toteutuksista ja pääsemme näyttämään, mihin teknologiamme pystyy. Tampereen kokoisessa kaupungissa on vielä valtava määrä kohteita, joissa digitalisaatiosta on kiistatta hyötyä, Ranta-aho sanoo.

Enermix on tamperelainen yritys, joka tuottaa kiinteistöjen digitalisaatioratkaisuja ja -palveluita. Smart Tampereen STARDUST-hankkeeseen osallistuminen oli yritykselle luonteva päätös: näin se syventää edelleen yhteistyötä Tampereen kaupungin kanssa. Kaupungit taas ovat kiinteistönomistajina osa Enermixin asiakaskuntaa.

– Enermixin erottaa muista alustaratkaisu, jonka ansiosta kiinteistönomistajan tarvitsemat erilaiset talotekniikan etäohjaus- ja valvontapalvelut tuodaan samaan järjestelmään. Palvelu on teknologiariippumaton ja skaalautuva, Janne Heinonen kertoo.

EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittamassa STARDUST-hankkeessa Enermix kehittää noin 30 kiinteistölle älykästä ohjausjärjestelmää, jonka avulla kaukolämpöä voidaan hyödyntää tehokkaammin. Kun rakennuksen olosuhteita valvotaan ja ohjataan älykkäämmin, energiaa säästyy ja asumismukavuus paranee. Myös kiinteistön käyttöikä voi pidentyä, kun esimerkiksi kosteusongelmat saadaan ajoissa hallintaan.

– Yhteiskehittämishanke kaupungin kanssa on paras tapa päästä mukaan keräämään systemaattisesti olosuhdedataa esimerkiksi kouluista ja päiväkodeista. Kaupunki tietysti omistaa datan, mutta mekin voimme oppia siitä, Heinonen sanoo.

STARDUST-hankkeessa on mukana seitsemän eurooppalaista kaupunkia, mikä ohjaa toteuttajia kehittämään kansainvälisesti skaalattavissa olevia ratkaisuja.

Smart City Expo -tapahtumassa Enermix esittelee palvelujaan kolmen päivän ajan kansainväliselle yleisölle. Valtaisa tapahtuma on hyvä mahdollisuus verkostoitua, löytää uusia kontakteja ja nähdä, missä muut alan yritykset ovat menossa.

– Haluamme tietysti saada uusia asiakkaita, mutta pidämme silmällä myös mahdollisia yhteistyökumppaneita. Messuilta voisi esimerkiksi löytyä yritys, jonka uusi älykäs tuote ei vielä ole Suomen markkinoilla, jolloin voisimme olla mukana tuomassa sitä, Heinonen pohtii.

 

Smart City Expo World Congress 2018 pidetään Barcelonassa 13.–15. marraskuuta. Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska esiintyvät yhteisessä pohjoismaisessa paviljongissa, ja Smart Tampere on mukana vahvalla kymmenen yrityksen joukolla:

Yhteiskehittämistä rahoittamassa mm.:

 

Jaa uutinen