Hiedanrannan historiallisissa rakennuksissa tapahtuu – tietoa mobiiliopastuksella

 

Lielahden Kartanossa toimii Sopimusvuori ry:n ylläpitämä Kartanokahvila Mielihyvin. (Kuva: Laura Vanzo)

Mitä Hiedanrannan vanhoissa rakennuksissa tehdään ja millaista toimintaa alueelta löytyy? Hiedanrannan mobiiliopastus tarjoaa tietoa rakennusten tämän hetkisestä käytöstä ja historiasta kaupunkilaisille, turisteille ja Hiedanrannassa vieraileville.

Lielahden kyljessä sijaitsee Hiedanrannan entinen kartanotila ja teollisuusalue. Vuodesta 2015 Tampereen kaupunki on vuokrannut Hiedanrannan tiloja kaupunkilaisille väliaikaiseen käyttöön. Kirjava toimijajoukko järjestää muun muassa musiikki- ja taidetapahtumia, joista tunnetuimpia ovat jokakesäiset Hiedanrannan Puutarhajuhlat ja Uusi Tampere -musiikkifestivaali. Alueelta löytyy Suomen suurin betoninen sisäskeittihalli, frisbeegolf-rata ja sirkustoimintaa sekä kaupunkiviljelyä. Hiedanrannassa toteutetaan myös kehittämis- ja tutkimushankkeita, joiden puitteissa etsitään muun muassa uusia biohiilen käyttömahdollisuuksia ja ratkaisua Näsijärven pohjassa olevan nollakuidun hyödyntämiseksi.

Hiedanrannan rakennusten 100-vuotinen historia

Hiedanrannassa on useita yli 100-vuotiaita Nottbeckien kartanoajalta säilyneitä rakennuksia. Yksi vanhimmista rakennuksista on vuonna 1893 valmistunut Lielahden Kartano puistoineen. Alue alkoi muuttua tehdasyhdyskunnaksi vuonna 1913, kun J. W. Enqvist Oy perusti sinne sulfiittiselluloosatehtaan. Teollisuusrakennuksista suurin osa on 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä, ja ne ovat suomalaisen arkkitehdin Carl Birger Federleyn käsialaa. Federley suunnitteli esimerkiksi Hiedanrannan pumppaamon (v.1914) ja vedenpuhdistuslaitoksen (v. 1929). Teollisuustuotanto päättyi vuonna 2008, kun Hiedanrannan silloinen omistaja M-Real Oyj sulki viimeisenkin tehtaan.

Hiedanrannan mobiiliopastuksessa kirjainten takana kerrotaan tämän hetkisestä toiminnasta ja numeroista avautuu rakennusten historia.

Hiedanrannan tämän päivän toimintaan ja rakennushistoriaan pääsee tutustumaan osoitteessa https://hiedanranta.nfshost.com. Opastus toimii mobiililaitteen tai tietokoneen nettiselaimessa ilman erillistä sovellusta. Sovellus löytyy myös Lielahden Kartanon infotaululta. Opastus on saatavilla suomeksi ja englanniksi.

Hiedanrannan mobiiliopastus on toteutettu osana Smart Tampere -ohjelman 6Aika: Opastamisen ekosysteemi -hanketta yhdessä Hiedanrannan kehitysohjelman kanssa. Hiedanrannan historiaa esittelevät tekstit pohjautuvat historiantutkija FM Mikko Pollarin tuottamiin Hiedanrannan historiakyltteihin. Sovelluksen kehitti helsinkiläinen yritys Arcventure. Vastaavanlainen opastus on saatavilla myös Keskustorin rakennushistoriasta osoitteessa https://keskustoriar.nfshost.com/.

Lisätiedot:

Anni Joela
Projektipäällikkö, 6Aika Opastamisen ekosysteemi
Smart Tampere, Tampereen kaupunki
+358 40 721 9867
anni.joela@tampere.fi

 

 

 

 

Jaa uutinen