IoT-alustan ja ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmän kilpailutus auki

Tampereen kaupunki on käynnistänyt IoT-alustan, ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmän ja kaupunkiympäristön tilannekuvasensoroinnin hankinnan. Kaupunki aikoo hankkia järjestelmäkokonaisuuden, jossa ulkovalaistuksen ohjaus on vain yksi toiminnoista.

Kaupungille hankitaan älykäs valaisinohjausjärjestelmä, joka ottaa huomioon valojen säätämisessä muitakin tekijöitä kuin hämäryyden ja kellonajan. On arvioitu, että LED-valaistuksella ja uudella järjestelmällä voidaan saavuttaa jopa 50 prosentin energiasäästöt. Valaisimet liitetään kuituverkkoon, joka kattaa katuvalokeskukset ja liikennevalokojeet. Näiden myötä ulkovalaisinverkko alkaa toimia tietoliikenneverkkona ja alustana erilaisille palveluille.

Valaisinverkkoa voidaan hyödyntää esimerkiksi siihen, että saadaan ennakoivaa tietoa katujen tai valaisinpylväiden huollon tarpeista, kuvailee projektipäällikkö Maarit Vehviläinen Tampereen kaupungilta.

IoT-alustalla tarkoitetaan järjestelmiä, jotka perustuvat teknisten laitteiden suorittamaan automaattiseen tiedonsiirtoon sekä laitteiden etäseurantaan ja -ohjaukseen internetin kautta. Hankinnassa varaudutaan siihen, että IoT-alustalle tulee tulevaisuudessa uusia käyttötapoja eli siitä tehdään muokattava. Tarkoitus on, että alusta kerää dataa eri lähteistä ja mahdollistaa avoimen datan jakamisen.

Tampereen kaupunki haluaa olla edelläkävijä älykään teknologian hyödyntäjänä. Uskomme, että IoT-alusta mahdollistaa tehokkaamman tiedon ja tekoälyn hyödyntämisen sekä uudenlaiset palvelut, kertoo rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen Tampereen kaupungilta.

Hankinta tehdään kymmeneksi vuodeksi kilpailullisella neuvottelumenettelyllä. Kiinnostuneet yritykset voivat jättää osallistumishakemukset viimeistään 18.11.2019 klo 12.00.

Osallistumispyyntö on lähetetty julkaistavaksi HILMAan (hankintailmoitukset.fi) 16.10.2019 ja se on julkaisun jälkeen saatavana Tuomi Logistiikan Tarjouspalvelussa. Tarjouspalveluun tulee kirjautua sisään, jotta voi nähdä kaikki hankinnan asiakirjat. Myös osallistumishakemus täytetään siellä.

 

Kuva: Mirella Mellonmaa

Jaa uutinen